2011. december 14., szerda

Roma ikonok




A cigány társadalom életét fotografálni ma már azért rendkívül nagy kunszt, mert a téma megközelítése annyira kitaposott utakon jár szerte a világon (ameddig a romák élettere terjed), hogy csak az igazán kiemelkedő fotós teljesítmények, híradások élik túl a pillanatot.


Roma fotósról hallani, tevékenységébe bepillantani viszont ritka és nem csupán a szakma szemével izgalmas esemény. Lakatos Erika albumának megjelenése (Roma ikonok, New York - Budapest, 1996-2011) november végén ilyen történet - bár csak annyi történt, hogy kézzelfoghatóvá tette azt az eredeti fotótárlatot, melyet március 25.–május 8-a között lehetett megtekinteni a Mai Manó Házban, s amelyről Junghaus Tímea, a tárlat megnyitójakor ilyen értékelést adott:


„Lakatos Erika vegyes technikával készült képein fotórészleteket, grafikus és festett elemeket, számítógépes grafikai megoldásokat montíroz egybe. Képi világa, és az alkotások hangulata fragmentumaiban és esszenciájában őrzi a roma identitás lenyomatait, amelyek a művész személyes élményein, családtagjai portréin, és legkedvesebb tárgyain keresztül, mint személyes élmény és tudás bontakoznak ki a képeken".


Manipulált, ürügy-képek tehát ezek a látomásba oltott kísérletek ahhoz, hogy a nemzetközileg is jegyzett, művészi tevékenységében is sokoldalú roma alkotó saját etnikumának érzésvilágát, esztétikai érzékenységét kifejezésre juttassa. Erről vall, a képek mellett - dióhéjban - a tárlatról készült videós híradás is.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése