2013. augusztus 8., csütörtök

"Muzeul de fotografie" (Blogvizit)

S.E. Nagy tél a követség utcájában
Ez a hangzatos cim szerepel Alex Galmeanu 2006-ban alapitott, kissé nehézkesen nyiló blogja felett, ami román nyelven Fotómúzeum-ot jelent. Aki böngészni kezd benne, nehezen hagyja abba: adat- és témagazdagsága lenyűgöző, eredetisége nem különben. Olyan fotóanyaggal ismerteti meg az embert, ami nem illusztrálja, hanem kiegésziti, gazdagabbá teszi tudásunkat, képi benyomásainkat.

Legutóbbi gyűjteménye egy, az 1984-86 között a bukaresti amerikai nagykövetségen dolgozó S.E. felvételeiből mutat be bő válogatást az akkori évek Romániájáról. A képekben sűritve benne van a korabeli Bukarest minden jellegzetes életmozzanata, illetve azok a vidákek, melyeken a szerző követségi munkatársként megfordul. Gazdagon illusztrált például az erdélyi népélet és táj, eredeti fotódokumentumokat láthatunk Elie Wiesel Nobel-dijas iró máramarosszigeti találkozójáról, továbbá a külsőségekben is megragadható Ceausescu-kultuszról, a zsúfolt élet szürke sivárságáról, a sorbanállók néma tömegéről, a kirakatok szegényes dekorációjáról...

S.E. Vajon mit osztanak? 
Egy korábbi bejegyzés Arne Lind svéd fotográfus asszony 1974-es bukaresti felvételeiből gyűjt össze egy csokrot, aki tucatnyi svéd turistával együtt propaganda kiránduláson vett részt a művelődési minisztérium meghivására. A fotós egyetlen napot tartózkodott a román fővárosban, de észrevett mindent, ami több mint harminc évvel korábbi életet nyomasztóvá és lapossá tette. Szavak, jelzők nélkül tart tükröt egy korszaknak, amelyet sokan szeretnének elfelejteni, s vajmi kevesen megérteni.


Arne Lind fotói

2 megjegyzés:

  1. A svéd nevekkel (és nemekkel) nekem is meggyűlt már a bajom. Arne tetőtől talpig férfi.

    http://www.arnelind.com/About

    :-)

    Zsolt


    VálaszTörlés
  2. Igazad van, sajnálom. Most már így hagyom.

    VálaszTörlés