2016. november 28., hétfő

Remek interjú egy (amatőr) fotóssal



A fényképezés inváziójának kellős közepén oázisnak hat az a beszélgetés, amelyet Gáspárik Attila folytatott az Erdélyi Magyar Televizióban Hajdú Tamás nagybányai állatorvossal - ahogyan ő nevezte magát: amatőr fényképésszel. Hajdú Tamás az interjú felvételét (a youtube révén) feltette fotós blogjára, s érdemes végighallgatni a 25 pereces tartalmas beszélgetést, amely nem csak a fotográfia mai gondjait hozza felszínre, hanem emberileg is nagyon tanulságos.
Megtudtam belőle például, hogy Hajdú Tamás fia annak a fotográfus-fogorvosnak, akinél a nyolcvanas évek végén egy izben vendégeskedtem Szilágysomlyón, aki nem csak fotózott szabad idejében, hanem szobrászkodott is és sikerrel vezette a kórháziak szinjátszó körét. 

Hajdú Attila fotós trükkje
Az interjúban a fiú kegyelettel beszél apjáról, aki tulajdonképpen ránevelte a fotográfia szeretetére és talán a fotós látást is tőle örökölte. Igy aztán nem csodálkozom, hogy Tamásnak visszhangos sikerei vannak bel- és külföldön egyaránt, s valami derűs nyugalommal tud beszélni arról, hogy számára milyen spontánul levedli magát a környező világ.
Örvendek ennek a váratlan "találkozásnak", már csak azért is, mert úgy tudom: Hajdú Attila 2012 táján elhunyt. De olthatatlan alkotó szelleme lám, tovább él a fiában - abban a nemzedékben, mely digitálisan, de teszi a maga dolgát, legjobb tudása szerint.
Székely Sándor fotója Hajdú Attila csiksomlyói
szobráról

Hajdú Tamás: In memoriam Hajdú Attila


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése