2011. október 3., hétfő

Képek a hálón (Blogvizitek - 34)

Érdekes, sok-sok gyakorlati kérdést felvető s vitát gerjesztő honlapot figyelek már több hete, mióta csak rábukkantam Grimpix oldalára (Utazások Fotográfiában), szinte naponta visszatérek ide, hadd lássam, mi minden jut eszébe ennek a fotót rendszerint praktikus oldaláról megközelítő blogtársnak.


Legutóbbi bejegyzéséhez mindenképpen érdemes hozzászólni. Elmondja ugyanis, milyen egyszerű módszerrel szúrhatja ki az ember, ha egy képet itt-ott-amott, jogosan vagy jogtalanul felhasználnak az interneten. A játéknak is jó, de nyomozásnak is beillő rákeresés a TinEye internetes képkeresővel egy-egy fotóra vagy más grafikai ábrázolásra eleinte érdekes, de végül bele lehet unni. Mert az interneten dívó "képlopás" legtöbbször nem azonos az értékek eltulajdonításával, az idegen tollakkal való ékeskedéssel. Engem, aki gyakorta veszek kölcsön egy-egy képet, miközben alkotásokról írok, egy pillanatra sem foglalkoztat a szerzőség vágya. Elismerést, opciót fejezek ki azzal, ha idézek egy-egy sikerült felvételt vagy egy képet illusztrációként használhatok. 


Ilyen esetben az ember a legegyszerűbb megoldást választja: ha valakit zavar az, hogy képét dicsérik vagy megemlítik, netán "csak" idézik, nem kell egyebet tennie, mint jeleznie a dolgot és a probléma egy kattintással megoldható: a hivatkozás volt-nincs. Szerencsére, úgy látom, a kommentelők egyelőre az egészséges többség véleményét fejezik ki: a szépséget megosztani minél szélesebb körben egyre inkább öröm és nem nyerészkedés forrása...


Úgy illik, hogy a Grimpix oldaláról vett trófeákkal térjek meg a mai barangolásból. Kettőt is találtam: egy deltai felvételt (remek deltai riportot közöl egyik szeptemberi bejegyzésében) és egy bezárt bánya világából vett groteszk emlékképet (Hargitafürdő).



2 megjegyzés:

  1. Utóirat gyanánt fűzöm hozzá az alábbiakat.

    1. Kisérletképpen végigfuttattam a programon a fenti képeket. Nem csodálkoztam, hogy egyelőre még nincsenek "látókörben", a világháló szkennelése időbe telik.

    2. Végigfuttattam néhány fél éve "kölcsönvett" képet is. Pillanatok alatt jelezte, hogy nincs találata rájuk. Sajnálom...

    VálaszTörlés
  2. Hehe, be van téve a fotótanú a feedreaderembe, meg a saját cuccom is, s hát itt álmosan pislogok, hogy megdöglött a feedreader, mert keveri össze a blogokat :) s há' nem, mert írnak rólam :) Köszi.

    VálaszTörlés