2012. július 11., szerda

Kolozsvári retrók

Két esemény is kötődik a kincses városhoz, ami egyben szülőhelyem is, bár egyre fakuló emlékek kötnek hozzá. Érdekes jelenségnek tartom, hogy mind több az alkalom, amikor a város retróhangulata folytán a közelebbi és a távolabbi múlt fölelevenítése zajlik, nem egyszer a fotográfia révén.


Nemrég nyílt meg fotótárlat Kolozsváron a város 1948-65-ös korszakából, amikor is a "népi demokrácia" idejét éltük s megindultak a nagy bontások és új városnegyed-telepítések hórukkos hullámai. Azokban az évtizedekben számos, gyermekkoromból ismert, egyre romosodó, neorealista hangulatú épület (kulipintyó? viskó?) lett egyenlővé a földdel, s épültek helyükre olyan "büszkeségek", mint pl. a Diákművelődési Ház, később a Györgyfalvi negyed, a Marasti-tér és környéke, a Monostor. És közben csorbult a régi Kolozsvár archív arculata. 


Szintén nemrégiben történt, hogy az 1900-as évek elejéről származó, pornófénykép-gyűjteményt találtak az egyik belvárosi ház padlásán. A névtelen, a jelek szerint professzionális fényképész által készített felvételek propaganda célokat szolgálhattak az akkor működő nyilvános házak számára, amelyek a polgárság és a diáksereg igényeit voltak hivatottak kielégíteni. Segítségükkel jól tanulmányozhatók nem csupán a korabeli erkölcsök, hanem az akkori divat, társasági, illetve intim viselkedési formák, gesztusok, az erotikus szolgáltatás "fejlettségi" szintje. Ez indokolta, hogy a leletet megtaláló gyűjtő a képekből felrakott az internetre is...

3 megjegyzés:

 1. Nekem meg a Pobedákat, a Molotov és a szegecselt Zisz (vagy Zil?) autóbuszokat juttatta eszembe a posztod. A kurblis teherautókat és a kenyérjegyet. A szódást, az ablakost és Gábort, a forrasztót. Na és a parizert, melyhez hasonlót azóta csak Párizsban ettem. A kuplerájokra sajnos nem emlékszem :-))

  http://azhfoto.blogspot.com


  U. I. Aláírtam, mert önhatalmú a blogspot beállítás, és nem tudni előre, milyen identitást választ.

  Apropó a Béke téri

  VálaszTörlés
 2. építkezés(ek). A Jókai utca felöli sarokház volt az egyike az első "blokkoknak". Amikor kész volt, akkor lebontották az álványokat és ünnepélyes keretek között átadták a kulcsokat a boldog tulajdonosoknak. Emlékezetes esemény volt. Már csak azért is, mert nem tudtak bemenni, ugyanis a lépcsőházat ki- vagy elfelejtették. A munkások az állványokon közlekedtek, nekik nem tűnt fel...

  A kolozsvári építészet csúcsa szerintem a Republica mozi közelében, a Szamos parton álló "blokk" (ha jól emlékszem az 1-es troli és az 5-ös busz megállója mögött). Egyetlen egy terasz árválkodik a homlokzatán. Az, amelyiket nem radíroztak le a menet közben megváltoztatott tervrajzról...
  :-)


  http://skandikamera.blog.hu

  VálaszTörlés
 3. Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkreditált hitelező. Nagyon gyorsan és egyszerűen nyújtunk kölcsönöket, személyi kölcsönöket, autóhiteleket, otthoni hiteleket, diákhiteleket, üzleti kölcsönöket, feltalálói kölcsönöket, adósságkonszolidációt. stb.

  Kapjon engedélyt egy üzleti vagy egyéni hitelre ma, és szerezzen pénzeszközöket ugyanazon a alkalmazási héten. Ezek a személyes kölcsönök jóvá lehet hagyni, függetlenül a hitelezéstől, és sok boldog ügyfelünk van, aki támogatja ezt a követelést. De nemcsak megkapja a szükséges kölcsönöket; akkor a legolcsóbb lesz. Ez a mi ígéretünk: Garantáljuk a legalacsonyabb kamatlábat minden olyan kölcsön esetében, amely ingyenes fedezetet nyújt.

  Törekszünk arra, hogy pozitív tartós benyomást hagyjunk ügyfeleim elvárásainak túllépése során. Célunk, hogy méltósággal és tisztelettel kezeljük, miközben a legmagasabb minőségi szolgáltatást időben biztosítjuk. Nincs szükség társadalombiztosításra, és nem szükséges hitelesítési ellenőrzés, 100% -os garancia. Kérjük, azonnal válaszoljon az alábbi részletek alapján, ha érdekel a kölcsön, és mentes a csalásoktól.

  E-mail: progresiveloan@yahoo.com
  WhatsApp: +16626183756 köszönöm
  VálaszTörlés