2010. július 12., hétfő

Esti gyors

A mellettünk elrobogó esti gyorsot megfigyelni is kunszt, nem hogy még le is fotózni. Amiből nem marad végül semmi egyéb a suhanás elnyúló csíkján, illetve az utána bámuló elnyíló szájú csodálkozásán kívül.

A dombóvári Tilinger Sándor erre is vállalkozott, mint annyi mindenre az életben. Amely egyenes volt ugyan, ám mégis mozgalmas, mint maga a magyar fotómozgalom, amit teljes mellszélességgel átélt és maga is formált. Mondható ugyan, hogy mindig a mű az elsődleges, és a fotós akár a homályban is maradhat, de ez csak akkor áll, ha nem érdekel bennünket az alkotás és a valóság viszonya, ha csak a látható és körüljárható eredményről beszélünk.

Tilinger Sándor a múlt század hatvanas éveitől kezdve fotózik, méghozzá intenzíven, hiszen egyebek mellett fotóriporter is. De digitális technikára csak az ezredforduló táján tér át. Ez a képe nyilvánvalóan modern digitális cuccal készült, s a kezdetek és az Esti gyors között egy egész élet feszül, amelyből ízelítő lenyomatokat nyújthat az a kis galéria, mely a Káfé főnixen található. De számomra mindenek előtt az út a tanulságos: az a kitartás, amivel Tilinger a választott szenvedélyének hódol. Célratörése már-már olyan jelleget ölt, mint a képén rögzített suhanás fénypalástja: töretlen és tündököl...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése