2009. március 16., hétfő

A csók

Pár éve árverezték el az itt látható fotó kópiáját Párizsban, méghozzá nem kevesebb, mint 20 ezer euróért. Úgy látszik, ez a csók ennyit ért...

Igaz, a képet a híres francia fotós, Robert Doisneau készítette, s egy fiatal pár boldog, felszabadult csókját ábrázolja a párizsi városháza előtt, amint 1950-ben, a háború utáni évek lelkes hangulatában a nyílt utcán fejezik ki érzelmeiket. A Life magazin bízta meg őt, hogy készítsen fotóriportot a franciákról és a szerelmesekről.

Mostanig mindenki azt hitte, hogy az így készült remekmű, A csók egy ihletett pillanatban született, de mint minden mítosz, idővel ennek aurája is megkopott. Mára ugyanis kiderült, hogy a képen szereplő fiatalok tulajdonképpen színművészeti főiskolások, akiket a fotós egy kávéházban látott meg és vett rá arra, hogy modellt álljanak neki.

A lány, Francoise Bornet 1992-ig őrizte titkát, hogy ő a képen szereplő szerelmes lány. Ugyancsak ő volt az, aki pár éve árverésre bocsátotta a régi kópiát, amelyet Doisneau küldött el annak idején neki és partnerének.

Ha úgy vesszük, az a hajdanvolt művi csók megérte ezt az összeget.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése