2011. április 19., kedd

Túszul ejtett fotók?

Balázs Attila székelyudvarhelyi fotográfus, akinek Tüzeskerék c. sorozata a budapesti Kossuth-téren, a Parlament előtti pannókon került közszemlére (az Együtt-Lét nemzetközi fotópályázat- és kiállítás keretében), aggódó, gondolatébresztő levélben tette szóvá azt, hogy a magyarországi LMP buzgó aktivistái, saját politikai demonstrációjukat akadályoztatva érezve a nyíltszíni fotótárlat helyén, propagandisztikus fotóikkal teleragasztották a pályamunkákat. Magyarán: csúfot űztek a művészek - köztük nagyon sokan határon túli, kárpát-medencei magyar fotográfus - munkájából. 


A nyílt levelet megdöbbenés és magyarázkodás, illetve bocsánatkérés is követte, a történet részletei végigkövethetők a Fotóklikk-en, s nem lenne túl könnyű kibogozni, kinek az oldalán van az igazság, egy azonban biztos: a művészek, akik az egész politikai csetepatét megszenvedték, tulajdonképpen teljesen vétlenek - ugyanakkor védtelenek - minden olyasmitől, ami a magyar parlament előtt folyó csatározásokhoz tapad és megrontja egész életünket, közérzetünket, "együtt-létünket". Ilyen összefüggésben teljesen mindegy azon vitatkozni, hogy a felragasztott röpcék elfedték-e a fotókat vagy "csak" az üres helyeket "töltötték ki". Amellett, hogy az akcióról készült videófelvétel nyilvánvalóan árulkodik arról, hogy a fotóművészet ellen durva agresszió történt, a mentegetőzések nem mentségek. A fotópályázat amúgy boldog résztvevőit akaratukon kívül egy olyan konfrontációba taszították, amiben ők egyáltalán nem akartak részt venni. 


Úgy jártak, mint az ártatlan túszok, akiket odalöknek mások gesztenyéjét kikaparni. Legalább ezt meg lehetett volna spórolni...


Nevetve ragasztják...

3 megjegyzés:

  1. Ha nem túl könnyű kibogozni, akkor ne essél abba a végletbe, hogy "a fotóművészet ellen durva agresszió történt", mert nem történt. Nem a fotók voltak a célpontok, hanem maga a kiállítás ténye és főleg az, hogy ez hónapokig tart. Nevetséges. Miért nem mindjárt 4 évig?

    A fotók helyett bármi lehetett volna ott, matyóhímzés vagy edényalátét is akár. A fotósok valóban vétlenül keveredtek ebbe bele, de nem kell fölvállalni, ennyi az egész. Nem róluk van szó, hanem Orbán stiklijéről.

    VálaszTörlés
  2. Szeretném hinni, hogy Macskafogó átfuttatta magán a történtek valamennyi értelmezését.

    Egyáltalán, szívből köszönöm, hogy beírt. Számomra mindez azt jelenti, hogy nem maradt közömbös mindarra, ami ezután következik.

    Egyet ne felejtsünk: a Kossuth-téren se matyóhímzés, se edényalátét nem vonta el a figyelmet. A fotótárlat viszont figyelmeztet valamire, ami ífy hanfsik: Hátrább az agarakkal!

    VálaszTörlés
  3. Macskafogónak!
    Pártpolitikai érdekből útban van a művészet? Ez engem a '30-as évek Németországára emlékeztet.......

    A fotópályázatot ráadásul még az előző kormányzati cilkusban kezdték el szervezni! Vajon akkor is Orbán volt a minisziterelnök? Haggyuk már! Ez színtiszta vandalizmus! Barbárság! A Kárpát-medencei népek meggyalázása! Én ismerem a helyszínt! Van még ott elegendő terület, ahol lehet tüntetni, ha valaki TÉNYLEG azt szeretné. Ezt a belügyi dolgozók hétvégi tüntetése bizonyítja is! De nem! Nekik csak a képek álltak az útjukba. Azok a képek, amik azt bizonyítják, hogy MI, minden néppel eggyütt tudunk élni, hogy az egész Kárpát-medencében otthon vagyunk, HOGY VAGYUNK!

    VálaszTörlés