2009. október 7., szerda

Szellemfotók?

Nem hiszek a szememnek...

Percekkel ezelőtt még azt hittem, hogy a szellemfotókról szóló történetek a múlt ködébe veszők, huszadik század eleji kuriózumok, amikor a spiritizmus még társasági divat volt és az egész világon hódított.

A Google keresőmotorja folytán azonban egymás után dobta fel a különböző, szellemfotók gyűjtését, bemutatását és "tudományos" magyarázatát népszerűsítő portálokat, blogokat.
De elég ha csak a Misztikus Dolgok Magazint említem, amely közzéteszi, történelmi magyarázattal a világ 10 leghíresebb szellemfotóját. Akit érdekel ez a fábol vaskarika, oda navigálhat.

Én inkább bemutatok egy 1925-ből származó esetet a korabeli magyar sajtó közlése alapján, amikor is az angol szellemfotókról közöltek vitaanyagot, illetve leleplezést, azt állítva, hogy márpedig szellemek nincsenek.

Viszont szellemfotók vannak! Ezt bizonyítja ez az önmagát lenyakazó szellemlény, amely nyolcvan évvel ezelőtt bejárta a világot, a fotósok viszont megesküsznek rá: trükkről van szó.

De íme a cikk:

Egy angol spiritiszta lefényképezte a hősi halottak szellemét
1925 január
Csalásnak jelentette ki egy londoni lap

Az egyik londoni napilap roppant érdekes vitát teremtett az angol sajtóban a szellem-fotográfiák körül. Az történt ugyanis, hogy egy Deane nevű nő, akit szellemidéző körökben nagyon jól ismernek, felmutatott egy fotográfiát, amit a hősök emlékműve körül vett fel és azon ködfelhők formájában arcok körvonalai bontakoztak ki az emlékmű felett. Ezek az arcok Deane szerint az elhunyt katonák szellemei, akik eljöttek és végighallgatták az emlékmüre rendezett ünnepélyt.

Az ujság vizsgálatot folytatott az állítólagos szellemfotográfiák ügyében és megállapítja, hogy a fénykép „kegyetlen szélhámosság, amelynek célja a dicsőséges halottak lesujtott rokonainak és a hiszékeny embereknek megtévesztése”. Ezenfelül a lap csalónak bélyegzi Deanet, mert szerinte nagyon jól tudta, hogy a fénykép hamisítvány.

A fénykép állítólag azalatt a kétperces szünet alatt készült, amit szertartás közben tartottak.

A lap most azt állítja, hogy azokban az arcokban, amelyek az emlékmű felett megjelentek, fel lehet ismerni ismert sportemberek arcképét. Ezek az emberek pedig nagyon is életben vannak. A lap felhívta Deanet, hogy az általuk előírt felvételek között mutasson képet egy szellemfotográfián és ha sikerül, a lap hajlandó ezer fontot adni.

A spiritiszták körében nagy izgalmat váltott ki a lap támadása a szellemfotográfiák ellen. Megszólalt Conan Doyle is és azt írja, hogy mindenekelőtt látható arcok azonosak híres sportemberek arcaival. Deane azt állítja, hogy a fényképeket nem tudja megszabott feltételek között előállítani, mert azok nem tőle származnak, valamilyen erőnek megnyilatkozásai, amely felhasználja ugyan őt, de amely felett ellenőrző hatalma nincs. Az eredmények gyakran erősen különböznek attól, amit vár és aligha hiszi, hogy bármilyen pénzügyi csábításnak hatalma lenne ezek felett az erők felett.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése