2010. február 15., hétfő

Királyi bravúr


Politikusokkal is lehet április elsejét űzni. Sőt, a királyok se kivételek...

Ezt bizonyítja a Life folyóirat egykori fotoriportere, John Phillips 1946-os áprilisi teljesítménye, amit Szinaján, a királyi rezidencia kertjében sikerült a fiatal Mihály román királlyal megrendeznie. Megkérte ugyanis az uralkodót, hogy álljon modellt néhány vidám fényképhez, amin ő szerepeljen, meg a terepjárója, amint a kastély meredek lépcsőjén éppen lefelé ereszkedik. Természetesen, csak pózolásról volt szó, de az ifjú király vette a lapot, s az Untold Stories - Povesti nespuse (vagyis: el nem mondott történetek) honlap most előszedte az idő raktárából a több mint fél évszázada készült három sajtófotót.

A kép a mondén riportfelvételek kategóriájába tartozik, s még azokról az időkről regél, amikor a királyokat és más hírességeket nem kellett paparrazzo módszerekkel megközelíteni és valósággal levadászni, hanem szót lehetett velük érteni, hiszen - a jó fotósok ezt mindig figyelembe vették és respektálták - ők is emberek.

Minden fotómodell ember: a maga személyiségével, öntudatával, méltóságával, képi világával és homloka, vonásai és gesztusai mögött rejlő titkaival.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése