2010. február 12., péntek

Roncsok a távolban


Hírlevélből tudom, hogy a
MAFOSZ (Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége) most készíti egyik legújabb pályázatának albumát, amelynek címe Utazás a világ körül 2010. Nem ez az első pályázati kiírása az igen aktív, figyelmét szerteágazóan a Kárpát-medence egésze felé megsokszorozó Szövetségnek, s ezen belül nem ritkák a fotósok utazási élményeire apelláló képírói versengések.

Mivel a rendezvények albumai rendszerint letölthetők a MAFOSZ honlapjáról, magam szívesen gyűjtöm össze a jobbnál jobb képsorokat, nemrégiben például az Ausztrália témájú pályázat anyagát néztem át nagy figyelemmel, amelynek az volt a megkötése, hogy ausztráliai utazás során készült jellegzetes fotók vehettek rajta részt. Érdekes módon, a résztvevők két nagy csoportra oszlottak: az egyiket a Magyarországról Ausztráliába utazók alkották, a másikat az Ausztráliában élő magyar fotográfusok. Tanulságos összevetni a kétféle - a látogató és a benne élő - szemléletet és megállapítani, hogy míg a távolról érkező turista figyelme a látványos, az egzotikus felé irányul (tisztelet a ritka kivételnek), addig a "bennszülött" fotósok biztos érzékkel a lényeg, az artisztikumon, a grafikai hatáson túl is mélyen jelentéses kompozíciókig jutnak el.

Közülük is külön kitűnt a számomra a Jaskó Anita néhány felvétele, amelyek közül az itt látható díjnyertes fotó egy útiriporttal is felér. Nem csak a tónusgazdag, szépen megkomponált látvány lenyűgöző rajta, hanem az ausztráliai valóság szélsőségességét is magán hordozza e roncsautó telepről készült felvétel, amely a színeivel kihangsúlyozott történetelmondás nyelvezetével is megpróbálkozik. A felhőkbe vesző fa uralta tájkép azért vesztes illúzió, mert a védelmet jelentő lombot övező sivárság, az agresszíven háborgó égbolt az emberi életnek csupán holt jegyeire - a roncsokra - bukkan. Minden rejtezik, védekezik, túlél és viaskodik a kéretlenül leigázni próbált, meggyalázott, de soha le nem győzött kontinenssel. A szétesés hamarosan totálissá válik - erről üzen a kép.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése