2010. március 10., szerda

Naptár és fotó (1)



Az Előre Naptár, amelynek szerkesztését 1982-ben bízták rám első ízben, azért válhatott az Előréhez pár éve befutó sajtófotók "menedékévé", mert egyszerűen jobb technikával, jobb papírra készült, no meg az évkönyv jelleg is több szabadságot engedélyezett.

Amikor 1980-ban megindítottam a Sötétkamra c. fotórovatot az Előre napilap vasárnapi mellékletében, özönleni kezdtek hozzánk az ország minden részéből a hivatásos és amatőr fotósok alkotásai, s szinte maguktól kínálták a megoldást, hogy a naptár illusztrálásában elsősorban erre az anyagra támaszkodjam. Ezért aztán az 1982-ben összeállított, 1983-as évre szóló naptár szerkesztését már a fotósokkal való szorosabb együttműködés alapján képzeltem el.

Legelső és legnagyobb segítségem ebben a Gaina-Gerendi házaspár volt Nagyváradról, akik azonnal átlátták az újítás fontosságát, azt, hogy ezáltal az addig mostohagyerekként kezelt fotóművészet is könnyebben beszüremkedhet a médiába - mindenfajta akkor létező ideológiai korlát ellenére. Anikó és Dorel voltak azok, akik az addigi giccses, amatőrszemléletű fedőlap megváltoztatásához tucatnyi mutatós diát válogattak ki saját alkotásaikból, amelyeket aztán képzett, tehetséges képszerkesztő hangolt fedőlappá. Ugyancsak az ő fotóikból válogattam össze néhány kedves képriportot a gyermekek életéből és ezekből lett a Fotóban mondjuk rovat előfutára.

A naptár könyvnagyságú formátumához mérten úgy képzeltem, hogy egy oldalra egy, vagy maximum két fotót tervezünk, hogy a képek a kellő méretben érvényesüljenek. Ez az elv akkor szinte kivétel nélkül végig vonult a naptáron. Előnyeit azonban elhomályosította az a tény, hogy így viszonylag kevés fotós kevés alkotása jutott szóhoz, a képeket pedig állandóan "hangolni" kellett a sokszor egyáltalán nem odaillő szöveghez.

Így is sikerült olyan alkotókat és amatőröket bevonni a naptárba, mint Kántor József, Varga Béla, Gaina Gerendi Anikó és Dorel, Imreh Albert, Kakas Zoltán, Romfeld Ákos, Vilidár István, Németh Ferenc, Feleki Károly, Deák János, Viorel Simionescu, Mircea Faria, Murvai György, Imreh S. István, Plájás István, Bíró Károly, Csomafáy Ferenc, Gheorghe Iancu, Király Dezső, Andreescu O. Florin, Bálint Zsigmond, Horváth Lóránd, Adrian Gugiu, Kovács László, Szakács V. Sándor, Bartha Árpád, Rizeanu Gheorghe, Hadady László.

Az "első fecske" sikere gyorsan híveket szerzett a naptárnak és az 1984-es évre már kész stratégiával rendelkeztünk: azon kívül, hogy a hónapokat egy-egy nagyméretű fotóval illusztráljuk, a naptárba kerülő fotósok egy-egy szerzői oldalt kapnak, amelyen 3-6 fotójuk takarékos grafikai elrendezésben hívja fel alkotójukra és törekvéseire a figyelmet.


Illusztráció a 83-as Naptárból: A poén * Biró Károly (Nagyvárad) fotója

2 megjegyzés:

  1. Emlékszem, ezek az évkönyvek rongyosra voltak olvasva. És mindig kéznél, a konyhában vagy a nappaliban a fotel mellett, az olvasólámpánál, mintha fontos lenne, hogy bármelyik pillanatban az ember csak felkapja, és elolvassa a szükséges információt. Persze, hisz a névnaptár is benne volt. Meg volt benne annyi keresztrejtvény, hogy ha az ember nem mohón töltötte ki őket, maradt későbbre is. De emlékszem, anyu ki is radírozta egy idő után, majd újra kitöltöttük együtt.
    Én az Előre évkönyvekben láttam először a Békási szorost, a csíki hegyeket ... és ezekre a képekre is úgy emlékszem, mintha egész életemben végigkísértek volna.
    Hisz végig is kísértek, íme...
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Nnna ez az!!

    Megvan!

    Mondtam én.

    Fotóban mondjuk: A roller.

    Köszönöm szépen!!!

    1983-ban volt??
    Igen! Akkor vettem a Sepsiszentgyörgyi Sugás Áruházban életem első fényképezőgépét. LOMO.

    VálaszTörlés