2010. március 19., péntek

Kié az igazság

Érdekes interjú jelent meg a mai Hargita Népében az 1990-es marosvásárhelyi események egyik szemtanújával, aki most onkológus szakorvos a csíkszeredai kórházban és aki a véres összecsapásokról ki meri jelenteni, hogy nagy felelősség terheli azokat, akik ama napokban kivitték az embereket az utcára, hogy úgymond a jogaikért harcoljanak.

Dr. Csiki Csongor szerint az akkori "pofozkodás", amelynek során mind a románok, mind a magyarok máig ható komoly traumákkal maradtak, súlyosan visszavetette a román-magyar megbékélés esélyeit, mert azokban a feszült napokban a magyarok az igazságukért próbáltak tettlegesen kiállni, és nem azt nézték, hogy reálisan miként érhetnék el távlati céljaikat.

"Olyan rosszul esett nekünk, hogy elvették az iskoláinkat, rosszul esett, hogy másodrendű állampolgárai voltunk Marosvásárhelynek, hogy érzelemből, dacból fakadó megközelítést adtunk a visszaszerzésnek, és a történelem bebizonyította, hogy tévedés volt. ... Nem attól vagyok én valaki, hogy bebizonyítom igazamat, hanem attól, hogy érvényesítem azt - nagyon nagy a kettő között a különbség" - állítja a doktor, és bár nem kellemes ilyen véleményeket hallani, el kell ismerni, hogy az eredményt illetően helyes meglátásokkal él.

A húsz évvel ezelőtti eseményekben, mint jól tudjuk, az erőszakos összecsapásokban megsérült Sütő András a helyi RMDSZ akkori elnöke, aki a városba hozott provokátorok ostromát a székházban vészelte át, s kimeneküléskor érte szemét a kegyetlen csapás, amely szinte az életébe került. Az itt közölt kép a Magyar Távirati Iroda egyik akkori riportfelvétele, amit másik két társával együtt az RMSZ rendelkezésére bocsátottak azokban a napokban, s amelyek azt ábrázolják, amint a magyar honvédség különgépén Bukarestből Budapestre szállították a kritikus állapotban lévő írót. A képet a távirati iroda egyik fotósa, Kerekes Imre készítette, de a témán egész csapat dolgozott: Diósi Imre képén fehér köpenyes ápolók a kórházi ágyba emelik a sérült Sütőt, míg Cseke Csilla azt a jelenetet kapta el, amikor az író betegágyánál tiszteletét tették Németh Miklós akkori magyar miniszterelnök és Kárpáti Ferenc honvédelmi miniszter.

Pár nappal ezután alkalmam volt Sütőt felkeresni a Róbert Károly körúti katonai kórházban s interjút készíteni vele: akkor már lábadozóban volt és az érthető keserű tanulsággal a szívében, hogy a megbékélés kéznyújtásnyira levő első eredményei belátható időn belül semmivé foszlottak...

1 megjegyzés:

  1. Kié az igazság?

    "Hajdan ütleggel magyarázták atyáink,
    mi a felsőbb rend törvénye.
    Kié az igazság..."
    (Fazekas Mihály, Ludas Matyi)

    -az idézet lehet, hogy pontatlan; így emlékszem.

    VálaszTörlés