2010. augusztus 24., kedd

Facsaratos kémény


Az itt látható építészeti furcsaság a kolozsvári Mócok (Unió) utcában álló egyik 18. századi házon látható. A város történelmének legendás ismerője, néhai Kelemen Lajos történész-levéltáros nevezte el a csavart alakú kéményt "facsaratos kémény"-nek, amely így különleges státust is nyert Erdély központjának érdekességei között. Némely helytörténész úgy tudta, hogy a csavarás a török hódítók lelkén szárad, mások viszont feltételezik, hogy a házat német telepesek emelték s a kéményt a barokk kor divatjának megfelelően, egyszerűen csak a díszítés kedvéért az építő "megfacsarta".

Ámde milyen az ember? Egy kis legenda, borzongás nélkül nem is veszi komolyan a műemlékeket, természetes hát, hogy e máskülönben nem igazán rendhagyó épülethez is megszületett a szükséges körítés, jócskán gyermeteg történet formájában.

Az 1990-es, legutolsó Előre Naptárban Lőwy Dániel írta meg érzékletesen a facsaratos kémény körüli hiedelmeket (Város felülnézetben c. izgalmas esszéje egy sokat tapasztalt kéményseprő tapasztalatai nyomán vette számba Kolozsvár érdekes építészeti emlékeit), s ebben a sűrített tető- és kéménytörténetben nagy hangsúlyt kaptak az eredeti fotók is.

Az a bizonyos legenda (a Lőwy által legkedvesebbnek nevezett) pedig így szólt:

A házban valamikor egy igen fázós tulajdonos lakott, aki állandóan fűtött a kályháiban. A kéményen át kitóduló füst viszont szörnyen ingerelte a monostori Vámház közelében lakó ördög amúgy nem kényes orrát. Meglátogatta volna a fázós lakót, de a városba nem nyerhetett bebocsátást, ezért az éj leple alatt lopózott oda a füstöt ontó házhoz, s bosszúból úgy megcsavarta a kéményét, hogy azóta is a csodájára járnak.

4 megjegyzés:

 1. Nagy örömömre szolgál, hogy felidézték ezt a számomra kedves írásomat! Kortörténeti adalékként: az Előre 1990. évi Naptára talán január első napjaiban került a piacra, és alig egy héttel később visszavonták. Ugyanis hoztak egy általános rendelkezést, hogy minden időszakos kiadványt, amit még a diktatúra idején nyomtattak, zúzzanak be. Nos, ez a naptár - a szörnyűséges cenzúra ellenére is - jól sikerült. Emlékszem Balla Zsófia remek verseket közölt benne. A kötetnek egyetlen nagy hibája volt: az első húsz oldala, amin krétapapírra nyomtatott fényképes összeállítás volt látható. Ismétlem, ez a kiavány a diktátor-házaspár kivégzése után jelent meg. Nos, a fényképösszeállítás címe ez volt: Jövőnk biztosítéka: Nicoale Ceausescu elvtárs.

  VálaszTörlés
 2. Az írás Magyarországon is megjelent, könyvészeti hivatkozásokkal és gazdagabb fényképanyaggal. Továbbá, két szerző neve alatt:

  Feleki Ármin (Lőwy Dániel), Demeter V. János: „Kolozsvár felülnézetben”. Honismeret 1989, 6 [XVII. évf.], 68-73. old.

  L.D. akkor Magyarországon csak az írói nevén közölhetett (mert engedélyeztetésre lett volna szükség a kézirat kiküldéséhez). Demeter V. János viszont Bukarestben volt kegyvesztett, mivel akkor már Budapesten élt.

  VálaszTörlés
 3. én meg a 80-as években budapesti barátaimtól hallottam,hogy ez a kémény már a 70-es években szerepelt az angol utikönyvelben!!

  VálaszTörlés
 4. Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkreditált hitelező. Nagyon gyorsan és egyszerűen nyújtunk kölcsönöket, személyi kölcsönöket, autóhiteleket, otthoni hiteleket, diákhiteleket, üzleti kölcsönöket, feltalálói kölcsönöket, adósságkonszolidációt. stb.

  Kapjon engedélyt egy üzleti vagy egyéni hitelre ma, és szerezzen pénzeszközöket ugyanazon a alkalmazási héten. Ezek a személyes kölcsönök jóvá lehet hagyni, függetlenül a hitelezéstől, és sok boldog ügyfelünk van, aki támogatja ezt a követelést. De nemcsak megkapja a szükséges kölcsönöket; akkor a legolcsóbb lesz. Ez a mi ígéretünk: Garantáljuk a legalacsonyabb kamatlábat minden olyan kölcsön esetében, amely ingyenes fedezetet nyújt.

  Törekszünk arra, hogy pozitív tartós benyomást hagyjunk ügyfeleim elvárásainak túllépése során. Célunk, hogy méltósággal és tisztelettel kezeljük, miközben a legmagasabb minőségi szolgáltatást időben biztosítjuk. Nincs szükség társadalombiztosításra, és nem szükséges hitelesítési ellenőrzés, 100% -os garancia. Kérjük, azonnal válaszoljon az alábbi részletek alapján, ha érdekel a kölcsön, és mentes a csalásoktól.

  E-mail: progresiveloan@yahoo.com
  WhatsApp: +16626183756 köszönöm  VálaszTörlés