2010. március 3., szerda

Valahol a Csatornán


Estefelé szólt a telefon, Ádám Gyula kérdezte Kolozsvárról, érdekli-e a Fotótanút helyszíni felvétel a Korniss Péter kolozsvári tárlatnyitójáról? Ami éppen ma délután volt, a Bánffy palotában, néhány utcányira a Budapesten élő fotóművész gyermekkori lakhelyétől... Naná, hogy igent mondtam, a kérdés is inkább szónoki volt, s Gyula barátom azt akarta jelezni vele, hogy mint mindig, résen volt, s nem felejtkezik meg rólam...

Kivárom, amíg hazaérkezik, de addig lazítok kissé. Korniss túlságosan nagy falat ahhoz, hogy előtte erőt gyűjtsek. Ehhez pedig kitűnő az az 1937-es sajtófotó, mely ma került a kezembe a huszadikszazad.hu portál jóvoltából. Egy aprócska szigetet ábrázol, madártávlatból, a La Manche csatornában, mintegy 1 kilométerre Portsmouth kikötőjétől. A közlemény nevet nem említ, viszont egy akkora szigetről szól, amin épp csak egy ház fér el s körülötte némi zöldövezet, meglehetősen szűken. Tíz évvel korábban, vagyis 1927-ben a szigetecske még lakatlan volt, akkoriban tette rá a kezét vásárlás útján egy excentrikus angol, majd építette fel 12 szobás házát, amit minden szükséges kényelemmel ellátott. A növényzet a hír megjelenésekor egyetlen fából és néhány bokorból állt, a vizet a szárazföldről kellett odaszállítani, s a világításhoz használt akkumulátorok feltöltésére is időnként el kellett utazni a szigetországba. Szerencséje volt a személyzettel, akik az örökös jövés-menést intézték: a sziget ura csak ritkán mozdult ki otthonából, amelyet a tenger örökös zaja és a közelben elhaladó tengerjáró hajók kürtjei kötöttek a világhoz.

Most azon gondolkozom: ha egy fotográfus egy hétig egy ilyen sziget foglya volna, átoknak vagy áldásnak tartaná ezt? Milyen portfólióval távozna onnan?

2 megjegyzés:

  1. Végre bele lehetne feledkezni egyetlen témába, olyan mélységig, amennyit az kíván!

    VálaszTörlés
  2. Ez így igaz, de egyelőre nem merek ilyen elszánt lépésre vállalkozni. Nem feledem az örök intést, hogy "Suszter, maradj a kaptafánál!" E jegyzetek inkább rácsodálkozások, mint mély búvárlások eredményei. Mint minden, fénnyel és árnyékkal jár együtt - mindenesetre, amikor majd tehetem, megkísérlem a "kitörést" is.

    VálaszTörlés