2009. augusztus 9., vasárnap

Labdás "manci"

Üveglemezre készült negativok között találtam ezt a szerencsétlen aktot, a felvétel tudomásom szerint a kolozsvári Fotofilm stúdió műhelyében készült, a műfaj számos más darabjával együtt. Az én kezemben három akt is járt, közülük ez a legszerencsétlenebb, a legszánnivalóbb mancika, ezért is választottam őt, hiszen a szem legelészéséhez készitett kép-abrakok rendszerint sanyarú sorsú, szánnivaló, ismeretlen személyeket mutatnak fel.

Erről a labdás "manciról" sem maradt sok fent az utókornak e riadt pózán kivül, amely láttatni engedi közönséges testét, idétlen testtartását, formátlan fenekét és bogos lábát; valósággal ellen-akt ez a felvétel, mintha nem a női kellemhez kivánna kedvet csinálni, hanem el szeretné rettenteni a sóvárgó embereket a gondolattól. A feltehetően a XX. század első felében készült stúdió felvétel dokumentum értéke abban áll, hogy képileg közvetit felénk egy akkori izlést, hajviseleti divatot és testkultúrát, amiről áttételes fogalmunk lehetett ugyan, de kézzelfogható benyomásokat a képek által nyerünk.

1 megjegyzés:

  1. Jól tetted, hogy megmuattad ezt a bogoslábú Mancit. Nagyon jól tetted. Megfigyeltem, hogy a jó kőműves minden ép téglát megfordít a kezében, mielőtt végleges helyére tenné. Hogy lássa, túlfelől nincs-e repedés, vagy valami idomtalanság. A fának faragói is állandóan forgatják kezükben a fát. Bogot, hasadást, korhadtságot felejtenének a megmunkált darabban, ha nem vizsgálódnának annyit. Az ilyen mozdulatokból állott össze a műelemzés, az irodalomkritika, mindenféle felülvizsgálat. Még a porok és pasztillák mellékhatásai is így tűnnek elé. Vizsgálódás által. Ha nem látnók olykor, milyen rusnya is lehet egy fehérnép, gyönyörködni sem tudnánk a szépekben, az arányosokban. Szóval jól tetted. És nem ártana többször megforgatni kezünkben, s a szemünk előtt ezt az örökösen kellemeteskedő, de valójában rútságokkal, idétlenségekkel megrakott, pattanásos valóságot. Új dolgot nem mondok ezzel, de annyit igen, hogy szorgalmatoskodni kellene a jobb körülnézésre való buzdítás ügyében.

    VálaszTörlés