2009. augusztus 8., szombat

Magdi könyve

Ez a szomorú-szép portré egy korlátozott példányszámban (100) megjelenő emlékkönyv hátlapjáról való. Nincsen feltüntetve a szerző neve, feltételezhetően a család archivumából való, hiszen a könyv szerző-szerkesztője maga a férj, Kincses Károly, s a könyv a tragikusan fiatalon elhunyt, gyógyithatatlan kórban szenvedő Magdi emlékét örökiti meg.

Kolta Magdit - barátai, ismerősei, az egész fotós szakirodalom igy emlegették - a fotó szerelmesének tudják, én magam személyesen nem ismertem. Hirét hallhattam volna, ha idejekorán odafigyelek a magyar fotó világának elméleti és szervezési gondjaira.

Tudnom kellett volna például, hogy ő volt a Magyar Fotográfiai Múzeum létrehozóinak egyike. A Mai Manó Ház felkarolóinak egyike. Kutató volt, de barátai többnek tartották: animátornak, mindenesnek, zárókőnek.

Arca szerint csupaérzékenység-csupaempátia-csupaenergikusság szorult beléje. Az 1958-2005 között élt mozgékony kis asszony lelkét próbálják megszólaltatni és emlékeikkel körülbástyázni mindazok, akik ismerték. A Magyar Fotográfiai Múzeum kiadásában megjelent könyvet most rendhagyó módon le lehet tölteni a Fotóklikk oldaláról. Érdemes megismerkedni általa azzal a világgal, amely a mai magyar fotográfia egyik meghatározó közege.

(Köszönöm Molnár Attila barátomnak, hogy eljuttatta hozzám a linket és felhivta a figyelmemet az értékes könyvre, az alkotóra.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése