2009. augusztus 28., péntek

Borospince

Van valami érdekesség egy borospincében? - kérdezném magamtól, de még mielőtt megtenném, tudom a választ is. Mégpedig azt, hogy - van.

Az érdekesség a bor.

Bár a világ legtermészetesebb dolga, hogy egy borospincében borra leljen az ember, s a szenzáció inkább az lenne, ha egyiptomi múmia nézne velünk farkasszemet a pincehomályban, ez a felvétel, mely a kolozsvári Fotofilm professzionális stúdió (feltehetően) második világháború elején üveglemezre készült kolozsvári reklámsorozatának egyik darabja. A "kicsi magyar" világból dokumentálja a nevezetes Ursus söröző borpincéjének kínálatát.

A képen látható hordók szerint a szemlélővel szemközti főhelyen trónoló, 1931-es Steininger lehetett a fő attrakció, alatta a még kisebb Erdélyi Aszú, fölötte pedig egy 1934-es Rizling... 1934 "lenyomozhatóan" még Szürkebaráttal kínálja magát, a legtöbb viszont a 37-es, 38-as évjárat.

Persze, a kis helyi szenzáció sem hiányzik e reklámfotóról, mégpedig az, hogy ez egy söröző pincéje, viszont hiányzanak róla a söröshordók. Úgy látszik, azok annyira közönségesek és említésre se érdemesek voltak, hogy elegendőnek látszott, ha az üzlet elnevezésében szerepelnek.

Ha nem csal az emlékezetünk, már annak idején is a "Sör, Bor, Pálinka" fixmenü dívott minden italmérésünk ajtaján, függetlenül attól, hogy borozónak, sörözőnek vagy köpködőnek hívták...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése