2010. április 16., péntek

Volt egyszer egy Káfé


Pár napja még csak gyanúval éltem, de mára már szinte biztos, hogy az, amit a Káfé irodalmi és fotográfiai portál jelentett a képírók számára - természetesen azokéra, akik közreműködtek a szerkesztésében, illetve akik fölkeresték -, az nem jön vissza többé. Amit éveken át sikerült építeni, archívumba gyűjteni, felhalmozni, vizuális közkinccsé tenni, az elveszett.

Történt már ilyesmi, hackerek voltak, vannak és úgy néz ki, lesznek is, akik megmagyarázhatatlan, első látásra öncélú agresszivitásukkal már sok erkölcsi - és nem elhanyagolható anyagi - kárt okoztak a jóhiszemű, gyanútlan emberiségnek.

Oda van tehát a szinte 1000 fotót elért eredeti fotógyűjtemény, a KK (Kinder Képek), oda a több mint százvalahány fotó- és képzőművészeti galéria, az irodalmi anyagokba, riportokba ágyazott sok-sok fotódokumentum, egész sor hivatkozás, amelyre a Fotótanú bejegyzései utaltak. Ezek a sorok nem is a sirám, inkább a döbbenet jelei - a portál tulajdonosa és üzemeltetője közölte ma reggel, hogy ennélfogva át kell gondolni, mi fog törtenni a Káféval a jövőben. A meglevő tartalmat "átimportalni" egy masik tartalomkezelő rendszerbe (CMS = content management system) gyakorlatilag megoldhatatlannak látszik.

Ami a saját hozzájárulásom volt a portál működéséhez, ilyen vagy olyan módon, ha nem is rendszerezve, de megvan (még) a számítógépemen. Abból "vágtam" ki egy kis ízelítőt képlopóval egy lementett Káfé-oldalról, hogy e nekrológhoz meglegyen az illő fotótanúság is.

6 megjegyzés:

  1. Semmi más nem jut eszembe e hír hallatán, mint:

    "Milyen széles az Óceán / annak, ki hazagondol -
    / s rossz hír számára mily rövid az út."

    Hetente kétszer-háromszor "kaféztam", hiányozni fog, de erőst.

    Az 'egographia' blog elkövetője

    VálaszTörlés
  2. Nem értem és nem is fogom megérteni,hogy kit és miért zavart a"Káfe"oldala.Én szerettem,itt olvashattam Valakirôl,akirôl másképp nem tudtam meg semmit,ugyanis lehetetlen volt felvenni Vele a kapcsolatot.A"Káfe"-n keresztül értesültem néha Róla,de most már megszünt ez is.Sajnálom.Rozek Enikô Szatmárnémetibôl.

    VálaszTörlés