2010. április 5., hétfő

Ételszentelés


Ádám Gyula folytatta, amit a Gyimesekben elkezdett - Húsvétunk helyi szokásairól készített látleletet. Megajándé-
kozott a tűzszente-
léskor szombaton, április 3-án este készített felvételeivel, amelyeket mindjárt a másnapi, húsvét vasárnapi csíkszeredai ételszentelés látványos riportja követett.

Nehezen tudtam dönteni, mit részesítsek előnyben; leginkább az a fotó markolt a szívembe, amelyen az étek megáldása után a korai reggeli várakozók gondolataikba mélyedve, ki-ki a maga magányába burkolózva, szétszélednek a plakátcafatokkal rikító, téglapiros tűzfal árnyékában. Kezükben az ünnepi kosár úgy fityeg, húzza a kart lefelé, mintha ki tudja, milyen súlyokat cipelnének hazafelé... De igazságtalan lettem volna, ha csak ezt láttatom ama húsvéti rítusból. Mert a várakozás, az ételszentelés pillanatán túl a dimenziójának a felmutatása hozzásegít ahhoz, hogy egyúttal a még élő, ki nem aludt remény intenzitását is érzékelhessük. A csíkszeredai "tapstérre" összegyűlt emberek, mindenfajta korhatár nélkül, bíznak abban, hogy a szentelés nyomán, legalább újabb húsvétig, úgy-ahogy majd rendben megy a sorsuk. A szokásnak láthatóan mindenki eleget tesz: az is, aki az áldást közvetíti, s az is, aki elfogadja és a bemutatott étkekkel együtt hazaviszi...

De ami e riportnál is fontosabb: Ádám Gyula végre, talán éppen a húsvétra való tekintettel, megindította személyes fotóblogját, ahová rendre felpakolja majd régi és új felvételeinek legjavát, mindazt, amivel a fotóművészete iránt érdeklődőknek kedveskedni akar. Látogassanak el gyakrabban ide - új és új meglepetésekben lesz majd részük.

1 megjegyzés:

  1. ezek a képek megint csak érdekesek. a jobb alsó kép már-már kísértetiesen hasonlít történelem könyvekben látottakra. de az másik esemény, nem is szívesen hoznám szóba. mindenesetre van egy érdekes hangulata!

    örülök, hogy van egy hely, ahol összegyűjtve láthatók Ádám Gyula képei. mondjuk szerintem pillanatok alatt eléri a 200 fotót a flickr-en (ingyenesen ennyi tölthető fel). ha javasolhatom, egy blogspot.com -os blog nyitása még jobb lenne. ott kevesebb korlát áll a közlés útjába.

    további kellemes ünnepeket!

    VálaszTörlés