2011. február 28., hétfő

Blogvizitek (21) - Orosz Sándor

Részlet a  Személyes víziók c. sorozatból
A 2007 óta gyarapodó blog házigazdájáról annyit tudni, hogy Magyarország fővárosában él és hogy tavaly november végén ismertette meg világhálós látogatóit különösségükben is mélyértelmű, jelentéses diplomamunkáival. 


Ezen kívül feltűnő, hogy Orosz Sándor nagy előszeretettel foglalkozik épületfotózással, illetve esküvő- és eseményfotózással (mindezekre külön blogja van, amelyeket szintén érdemes fölkeresni).


Bárhony nézegettem jobbra-balra és előre-hátra, fantáziámat a leginkább a Személyes víziók c. diplomamunka-sorozat kötötte le s téregetek vissza azóta is többször egy nap.Rengeteg fantázia és érzés van benne, s a képek alá mellékelt rövid vallomása is arra utal, hogy éveken át készült s megvalósítására. (Megjegyzem, tulajdonképpen nem remélt ajándék ilyen munkákra bukkanni egy fotóblogban...)


Tudom, hogy mindaz, amit Orosz Sándor itt művel, az távol áll a dokumentumfotótól és a tárgyias, objektív képírástól. Sok benne a spekuláció és a manipulálás, de ehhez én csak akkor csatolnék negatív értelmet, amennyiben mesterkélten, rosszul alkalmazzák. Mindaz, amit a dobozlakásainkba egykor kívánkozó óriásposzterekről mond, az tökéletesen áll. Az ember szereti becsapni magát, illúziókat hajszolni. Az állandó szembenézéshez nincs se ereje, se idege. Orosz Sándor éppen azt mutatja meg, mennyire esendő és szívszorító az ember elvágyódása az őt fogságban tartó művi térből, fantáziája ezért teremt olykor nevetséges, de meseszerűségében megnyugtató illuzórikus szabad tereket mindennapi életéhez...


Részlet a személyes víziók c. sorozatból

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése