2010. augusztus 13., péntek

Csillaghullás


Molnár Attila barátom figyelmez-
tette fotós ismerő-
seit, tanítvá-
nyait: most van/volt ideje a nagy augusztusi csillaghullásnak, amelynek megörökítése nem csupán titokzatos kalandélmény, hanem professzionális kihívás is. Aki látta-fotózta a tegnap éjszakai csúcstüneményt, és olvasta valamikor Jókai Kőszivű ember fiai c. regényét, az visszanosztalgiázhat a remek írói megfogalmazásra, mely végérvényesen összekötötte szívünkben a meteorithullást a 48-49-es szabadságharc bukásával.:

"Augusztus tizenharmadikának éjszakája volt.
Baradlay Ödön a világosvári úrilak ablakából nézte a csillaghullást az égen.
Régi talány, miért hull augusztus tizenharmadikán ezer meg ezer csillag alá, miért jön elő ezen az éjszakán ama csodás tűzijáték meteorokkal?
Ödön most már tudta, miért van ez éjszakán e sűrű csillaghullás.
Ahány csillagot látott leesni, még meg is tudta nevezni „ki” volt az, „mi” volt az.
És azután elmélkedett felőle tovább.
Azon égő asteroidok közül, melyek az égen végigrepülnek, tűzvonalat rajzolva az álló képletek közé, nem mindenik hull le a földre. Sok csak meggyullad a föld gőzkörének erős súrlásától, s aztán tovább repül az égen. Van saját körpályája.
Vajon a mostani éj futó csillagai közül hány van olyan, mely tovább fut az égen, mely nem esik alá, földbe, tengerbe temetkezni; hanem útjára megy, s ismét megjelen egy új találkozáskor?
Saját csillagát nem számította azok közé. Az bevégezte futását.
Mikor az ember szükségtelenné vált a földön, akkor lemenni jó.
A magyar hadsereg e napon lerakta a fegyvert."

Jókai óta nagyot fordult a világ, de a csillaghullás látványa megmaradt. Talán a jelképisége újabb és újabb másod- és harmadjelentésekbe költözött. Jó elnézni azokat a fotókat, mely a világ különböző pontjain készültek a tegnapi éjszakáról. Attila barátunk felhívta a figyelmünket egy blogra, mely összegyűjtött egy csokrot e fotókból. Érdemes végignézni a fotósok igyekezetét, mutatványként Gary Randall képét illesztem bejegyzésem mellé, amelyben nem csupán tanúságot találtam, hanem varázslatos fotós fantáziát - és igen, szerencsét is! De hát ez már ilyen...

1 megjegyzés: