2013. szeptember 18., szerda

Robert Capa - A játékos

Capa: A játékos
A világhírű magyar származású fotográfus, Friedmann Endre alias Robert Capa  “szerepeit” kutatja a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Robert Capa - A játékos című, kedden nyílt kiállítása.

A több mint 160 fotót felvonultató tárlat azt szeretné megmutatni, mi volt Robert Capa - mondta a sajtóbemutatón Fisli Éva, a tárlat kurátora. A látogatók így általa és róla készített felvételek, valamint korhű installációk segítségével a művészt egyaránt megismerhetik mint emigránst, fotóriportert és haditudósítót, mint játékost és hőst. A rendezők arra is hangsúlyt helyeztek, hogy bemutassák a fotók keletkezésének kontextusát: a közönség így láthatja, milyen formában kerültek Capa felvételei a korabeli olvasók elé.

A harmincas évek második fele a képes magazinok születésének időszaka - emlékeztetett Fisli Éva, hozzátéve: néhány fotónál az is nyomon követhető, hogyan vágták meg, retusálták őket vagy egy új képfelirattal hogyan változtatták meg az értelmezési kontextust.A tárlathoz Doku-tér is tartozik, ahol a látogatók elmélyülhetnek a Capa-irodalomban is.

Csorba László főigazgató felidézte: a Nemzeti Múzeum évek óta őrzi az úgynevezett Capa-mestersorozatot, amelyből az ország számos városába vitt el válogatást, de mindeddig a gazdag gyűjteménynek még csak harmadát tudta bemutatni.

Capa a budapesti metrón. Fotó Földi Imre/MTI

Néhány napja a budapesti 2-es és 3-as metró utazói is találkozhatnak Capa-képekkel a szerelvényekben, a magyar külképviseletekre egy Capa-tablókiállítás készült, októberben Rómában, majd 2014 februárjában Firenzében nyílik Capa-kiállítás a Nemzeti Múzeummal együttműködésben - számolt be a jövőben tartandó kiállításokról.

 (A Lenolaj/MTI nyomán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése