2017. szeptember 16., szombat

SS Keewatin

A Keewatin egy festői ábrázolása mindjárt a bejáratnál
Port McNicoll-ban, a Huron-tó egyik védett öblében végleg lehorgonyzott a kanadai tavi flotta egyik veterán hajója, az SS Keewatin, amely egykori testvérhajóval a huszadik század elejétől évtizedekig szállította a tavakon át keletre a kanadai gabonaföldeken megtermett kenyérnekvalót. A szállítmányt később a szárazföldön, vasúton szállították tovább a keleti kikötőkbe.
A Keewatin ma felújítva, kikenve-kimázolva-kipucolva az öbölben ringatózó, látogatott hajómúzeum, s kicsiben megvan rajta minden, ami a tragikus sorsú Titanic miliőjére emlékeztet. Majd minden megvan rajta, ami az elsüllyedt óceánjáróról szóló filmalkotásokban újraéledt. Ennek magyarázata egyszerű: a hajó ugyanazokban a skóciai műhelyekben készült, hasonló ízlés és tervezés alapján, akár a Titanic, csak néhány esztendővel korábban és szerényebb ambíciókkal. Talán ezért is tudott oly sokáig nyugodalmasan fennmaradni s túlélni annyi történelmi zűrzavart.
A hölgy, aki nem köszönt vissza

A hajót keresztül-kasul bejárva, az egyik kajüthöz érve, csinos fiatal nő állt az ajtóban. Önkéntelenül odaköszöntünk egy laza hello-val, amire válasz nem érkezett. Akkor értettük meg, hogy a csaj csak olyan mintha élne - de a múzeumi kelléktár része, méghozzá eléggé sikerült része. Fotójával és néhány jellegzetes belső felvétellel örökítettük meg a 20 dollárnyi belépti díjas élménytúrát.
Pillantás a fedélzetről
A feljáró
Hajópodgyászok
Felújított hajókötél
A gépházban (1)
A gépházban (2)
Fűszeres dobozok a konyhában
Szalonrészlet
Hajóharang

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése