2019. november 24., vasárnap

Lennart Nilsson és a 20. század legjobb fotója

Ma már a szakma vitán felül elismeri, hogy az 1922-2017 között élt svéd fotográfusnak, Lennart Nilssonnak sikerült elkészítenie a huszadik század legjobb fotóját, mely egyben az egyik legvitatottabb fénykép is.
A fényképész érdeklődése következetesen kapcsolódott az élővilág rejtelmeihez. Nagy hatással volt rá Louis Pasteur munkássága és a mikroszkóp használatának lehetőségei.

A negyvenes években visszhangos fotósorozatokat készített Norvégiáról és Kongóról, majd kísérletezni kezdett a nagyon közeli képek készítésével, amelyhez endoszkópot is szerkesztett. Sikerült ezzel lefényképeznie az emberi magzatot az anyaméhben, hasonló témájú képekből egész sorozat született, amelyből népszerű albumot is szerkesztett (Gyermek születik, 1965). A könyvből az első négy napon 8 millió példány kelt el!

Nilsson
Szenzációsnak tartott fotóit átvette a világsajtó - köztük a Life magazin, mely címlapján hozta a híres fotót -; legtöbb embrióképén azonban elvetélt csecsemők szerepelnek, amelyhez egy svédországi klinikán biztosítottak neki megfelelő körülményeket. Lennart Nilsson 1969-ben kezdte használni a pásztázó elektronmikroszkópot, s elsőként készített fotót a HIV-vírusról, majd a SARS-vírusról. Fotói nyomán dokumentumfilmek is készültek közreműködésével (Az élet-saga,1982; Az élet csodája, 1983)


Forrás: Wikipédia, Life

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése