2011. február 21., hétfő

Blogvizitek (17) - Miklós Csongor

Az Objekt-ív elnevezésű blog tulajdonosa, Miklós Csongor már napokkal előtte figyelmeztetett: korábbi blogját úgymond "kicserélte", ha véletlenül be találnék lépni hozzá, akkor csak korlátozott számú munkával találkozom, mert most új elképzelés és igény szerint rendezi be nyilvános fotós műhelyét.


Nosza, ezzel máris kíváncsivá tett, a hetet tehát azzal kezdem, hogy frissen feltöltött képei között sétálok egyet.Meg is állok a január 5-én feltöltött Kaláka c. képsor mellett, s itt lehorgonyzok, mert az életszelet, amit a szerző kimetsz a jelen időből, annyira friss és mai, hogy úgy érzem, nem árt tovább gyűrűztetni.


Háttérinformációként tudni kell, hogy a Székelyföldön még ugyancsak él a kaláka intézménye, ha nem is tökéletesen abban a formában, ahogy az valamikor ötven vagy száz évvel ezelőtt működött. A közösségi összefogás és segítség, amely korábban szigorúan kölcsönösségi és atyafisági alapokon működött, ma félig-meddig a szakértelemre és a baráti kapcsolatokra is alapoz már. Mindenesetre, jó látni - és ebben Miklós Csongor képei segítenek eligazodni -, hogy az együttes munkálkodás nem egy kaotikus, ide-oda nyüzsgésben valósul meg, hanem olyan fokú harmóniában, amely a látványt is összehangolttá, célirányossá és közösségcentrikussá teszi.


A kalákáról készült képsor mindazt a jót mutatja meg, ami eredendően benne van az emberben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése