2009. február 21., szombat

Az árvíz menetrendje

E fotót Anonymus készítette. Ugyan nem a Béla király jegyzője, csupán a székelyzsombori "névtelen", aki az egykori bukaresti Előréhez küldött be 4 árvizi pillanatképet falujukról, állítván, hogy a faluért felelősek - vezetőség, víz- és útügy, megye, de még a nagy nemzetgyűlési képviselő is, évről évre elmulasztják megvédeni a falura zúduló árvíztől az embereket.

Tavasszal és ősszel, de olykor nyáron is, szinte menetrendszerűen jönnek a nagyvizek, mert a Homoród völgyét feljebb Hargita megye szabályozta, Székelyzsombor, az utolsó székely település a Homoród völgyében már Brassóhoz tartozik, hozzá képest az Isten háta mögött van, amikor szükség volt szavazatokra, mindenki ígérte a gátat, a töltés megépítését, aztán minden maradt a régiben.

Ezek voltak a rendszerváltás előtti idők. Azóta se sokat változott a helyzet, talán csak annyiban, hogy az emberek már egyáltalán nem hisznek az igéreteknek. Annak idején főszerkesztőm kiküldött, a helyszínen vizsgáljam meg, mit lehetne tenni az ott lakók érdekében. Kint voltam. Láttam az emberek nehéz helyzetét. Tapasztaltam, hogy mindenki mosta a kezét. Felfele mutatott: a kormánynál, a pártnál kell közbelépni. Talán a nemzetgyűlési képviselőnél. Ugyan, ki lehet az? - kérdeztem ártatlanul. Nagyot néztek: hát nem tudom? És bemondták a főszerkesztőm nevét...

Annyi történt, hogy a riport megjelent. A kutya ugatott. Hallotta valaki?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése