2009. február 20., péntek

Családi képek között

Mindenkinek vannak családi képei. A bákói (Bacau) Cristoveanu család hagyatékában a késői leszármazott bukkant érdekes leletre, üvegnegatívokon őrzött személyes és kortörténeti emlékekre. Szíves engedelmükkel és hozzájárulásukkal válogattunk a múlt század kilencvenes évei végén, a Romániai Magyar Szó Szabad szombat c. mellékletébe ezt a képet, illetve az itt látható sorozatot, mert számunkra is felfedezés számba ment a XX. század eleji, Bákó környéki román életforma - a dédnagyszülők és nagyszülők világa.

Családi sorakozó a tornácon, egy Ford a bákói családi ház mellett, nagymama az ölebbel, vadászat barátokkal, bicikliző uracsok, a nagyapa és osztálytársai, terefere a sétányon, házi teniszpálya építése - az emberi élet mindenkori kedves, ihletett pillanatai.

A fotókat készítő nagyapa: Nicolae C. Cristoveanu jogász lett Párizsban, s vadászszenvedélye mellett a fényképezés bizonyult tartósnak. Édesapja, a dédnagyapa ugyan még Criste volt, s bákói kereskedőként tartotta fenn családját.

Azt hittük, elveszett az a világ, de még nem egészen... S hány és hány család rejtegethet öntudatlanul hasonló kincseket, amelyek igazán csak annak érnek valamit, akiket nem a pénz, a vagyon, hanem a múlton keresztül a jelen és a jövő érdekel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése