2009. február 14., szombat

Galícia

Elekes Feri barátom, akinek házában egy felhagyott régiség-
kereskedés tárgyai állnak felhalmozódva, emlékezett rá, hogy van egy dobozban tucatnyi üveglemez fényképe, nála csak porosodik, nem is tudja, miért vette meg annak idején, elküldi nekem, hátha hasznát veszem.

Az üveglemezeket szépen áttöröltem vattával, megszabadítottam a portól és a magam szerény eszközeivel digitalizálni próbáltam. Mintának itt van egy belőlük, egy ruthén (ruszin) házat ábrázol, valahol a messzi Galíciában (Lengyelország), feltehetően az első világháború körül keletkezhetett. Dátumozás nincsen rajta, csak egy-egy lemezen ceruzával rótt magyarázat: ruthén lakosok, ruthén istálló és a helység, amit egyelőre szintén nem tudok kisillabizálni. Régi fotók gyűjtőivel összedugom a fejemet a jövő héten, s majd beszámolok az eredményről. Addig is csodáljuk e közel száz éves kép finom rajzolatát.

1 megjegyzés:

  1. Fölnagyítottam a fenti fotót egy ügyes kattintással, hát csakugyan finom rajzolata van ! Ilyent még az én szép, piros masinám se tudna csinálni ebben a modern világban.Íme, az egyszerűség mégis : nagyhatalom.

    VálaszTörlés