2012. november 20., kedd

Munkában a fotográfus

Forrás: A Wang folyó versei
Ez a perzsa miniatúra még azokból az időkből maradt fent, amikor a fotográfusok már fényképeztek ugyan, de őket magukat még festők, rajzolók örökítették meg munka közben. Az 1856-ból származó, mellékelt festmény perzsiai vándorfényképészt és kliensét ábrázolja, s jól tanulmányozható rajta minden, ami a fényképészeti tevékenységet akkoriban jellemezte. 

A kép egyúttal arra is bizonyíték, hogy a fotográfia szinte egyszerre, mintegy "tűzvészként" terjedt el a 19. században, a világ civilizálódásának folyamatával összhangban. A korán és idejében fölismert lehetőségekkel élve a világot szinte teljesen behálózták a vállalkozó kedvű képrögzítők. A kezdetekre utaló források szinte kimeríthetetlenek - pedig elképzelhetjük, mennyi dokumentum pusztulhatott el amiatt, hogy a fotografálás termékeit túlságosan későn kezdték muzeális értékként is kezelni. 

(Ajánlom ezt a rövid gondolatfutamot a HMKK fotósulija e héten végző nyolcadik kurzusa hallgatóinak, akik a hét végén adnak bizonylatot arról, hogy mit és mennyit sajátítottak el a fotográfia szelleméből).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése