2012. november 9., péntek

Nagykároly fényírói

Vénig László: Őrségben
Öröm volt a tegnapi nap: a postás felküldte a szomszéddal a frissen érkezett könyvküldeményt (hogy ne gyalogoljon fel a harmadikra, mert a postaládába nem fért a levélként feladott album). A feladó: Murvai György, Miskolcról, aki Nagykárolyból települt át s egy nagykárolyi barátja postázta nekem Csíkszeredába a Reflektorfényben a múlt c. kötetet, amelyben ha tömören is, de benne van a helybeli fotográfia múltja, jelene s talán egy kicsit a jövője is.

Beszámolóm kissé száraz lesz a továbbiakban, de igyekszem röviden felvázolni, mi is található egy ilyen helytörténeti munkában. A helybeli polgármester üdvözlő szavaival indul a könyv, majd mindjárt utána a két szerző - Cziker András és Murvai György - előszava vezeti be az olvasót a témába: hogy miért értékes a nagykárolyi fotografálás.

Különben erről szól az egész könyv. Hogy ne legyenek köldöknézők, szentelnek egy fejezetet a fotográfia világhódító kezdeteinek és fejlődési ívének, majd következik az a történelmi fejezet, melyben a múltbeli nagykárolyi szakfényképészek műhelyeit és törekvéseit mutatják be konkrétan, tételesen.

Ezt követi az amatőr nagykárolyi fotózás részletes története, a klubok (Május 9, Miraj, Delta) tündöklése és bukása, fotósok részvétele a különböző tárlatokon és tevékenységük sajtóvisszhangja. Újabb érdekes fejezetben fotós visszaemlékezéseket olvashatunk egyéni pályák alakulásáról, a fényírással való ismerkedés motivációiról (Almási László, Cziker András, Titus Dobos, Hamvas Ferenc, Ieremi Iosif, Murvai Ervin Szabolcs, Murvai György és Vénig László).

Végül az album gazdag képgalériával zárul (Képek a klub életéből; Fotósok képei - Cziker András, Dobos Titus, Hamvas Ferenc, Ieremi Iosif, Murvai Ervin Szabolcs, Murvai György, Vénig László). 

Megilletődve olvasom, hogy a nagykárolyi fotográfia még mindig alkotókedvű nesztora, Vénig László (sz. 1930) szinte valamennyi klubtársának, majd minden nagykárolyi fotósnak atyja és barátja volt. Az ő egyik képét idézem a könyvből, a nagyobb nyomaték kedvéért.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése