2009. december 23., szerda

Farkasszökellés


Gyanakodnak egy boldog, nagydíjas fotósra, aki 43 ezer pályázó fotográfia alkotói közül elvitte az idei pálmát a londoni Természet-
tudományi Múzeum és a BBC Wildlife magazin versenyén. Jose Luis Rodriguez: The storybook wolf című képével az év természetfotója díjat tudhatja a magáénak.

Ha hinni lehet neki, a felvétel pillanatát nagy-nagy türelemmel leste ki: csalit rakott a szürke fenevadnak egy karámnál, s hetekig várt a szerencsés alkalomra, amely - bizonyság rá a kép - be is következett. Az éhes dúvad, megérezve a vér szagát, nekilendült és átugrotta a karám léckerítését, a fotós pedig learatta türelmének a babérjait.

Csakhogy az ekkora sikerhez mindig kerülnek kétkedők is, akik nem átallották megkérdőjelezni a díj odaítélésének jogosságát. Állításuk szerint, aki csak egy kicsit is ismeri a szabadban élő farkasok szokásvilágát és pszichológiáját, az rájöhet, hogy a képen látható példány csakis idomított, fogságban élő állat lehet, akit megtanítottak a képbeli pózra. Ha valóban kóbor farkas lenne, akkor a kerítés résein közelítette volna meg a csalétket, elvégre semmi haszna nem származna a látványos színpadiasságból.

Abból - így a díj ellenzéke - csak a fotós profitált.

Egyelőre szakértők vizsgálják a kép készülésének körülményeit, a spanyol fotós váltig tagadja a turpisságot. Egy biztos: a pályázat kitételei tiltják megrendezett természetfotókkal benevezni, a képeken ábrázolt természeti valóságot a maga valós, hamisítatlan környezetében kell visszaadni.

Ez a különbség a fotótanúság és a fotóhókuszpókusz között.

3 megjegyzés:

  1. olvastam ezt a hírt. nem értem miért ne ugorhatta volna át a farkas a kerítést? elhiszem én, hogy általában nem ez a szokásuk, de _ez_ a farkas miért ne ugorhatta volna át ennek ellenére? hány meg hány szokatlan és megmagyarázhatatlan dolgot hallunk, látunk a tévében? ez miért ne lehetne egy ilyen eset?
    korábban is volt ilyen, hogy megtámadták a nyertes fotó készítőjét. szintén természetfotó pályázaton. kísérteties a hasonlóság!
    nem értek hozzá! laikusként ezt gondolom. sajnos elég nehéz lehet bebizonyítani a kép készítőjének a kép hitelességét.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, Péter... Ami a farkast és fotósát illeti, én nem tenném tűzbe érte a kezemet. Túl nagy a hajsza és olykor túl nagy a tét. Ha versenyen kívül történt volna meg az eset, talán hihetőbb lenne. Persze, igazad van, sose lehet tudni. Minden esetre, én a szívbéli fotós barátaimnak nem ilyesféle bravúrokat kívánok, hanem szívósan magas nívójú teljesítményt - akár a hétköznapokban is!

    VálaszTörlés