2009. december 9., szerda

Íme a betyár

Molnár Attila barátom, elolvasván az Itt nyugszik... címmel ellátott, tegnapelőtti bejegyzést, még az éjszaka a segítségemre sietett, hogy ne csak a híres betyár síremlékét mentsük át a mába, a nevezetes Jókai féle riporttal együtt, hanem hívjuk fel a figyelmet arra az 1879-ből származó vizitkártyára, mely Rózsa Sándort ábrázolja s a magyar fotómúzeum kincseként őrzik.

A vizitkártya a korabeli Letzter Lőrinc szegedi fényképét örökíti meg
(a múzeum honlapján az eredeti képaláírás így hangzik: "Letzter Lőrinc: Rózsa Sándor betyár, 1879 k. albumin, vizitkártya") s imponáló pózban ábrázolja a küzdelmekben edzett, profi szegénylegény alakját.

A fényképész Kassáról származott, de nevéhez fűződik a XIX. századvégi Szeged számos építészeti emlékének sorozatban való megörökítése (lásd a Sulinet Örökségtár rovatában a szegedi fejezetet).

A múzeumot létrehozó néhai Kolta Magdolna és férje, Kincses Károly áldozatos kutató- és gyűjtőmunkája folytán ma már a Rózsa Sándor esetéhez hasonlóan sok-sok történelmi értékű fotónak sikerül tisztázni teljes információs értéktartományát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése