2009. december 16., szerda

Fiat - föld, ég és tenger


Ez a szlogen élteti mintegy 110 esztendeje a torinói Fiat céget, az első olasz automobilgyárat, amelynek története egybevág a modern Olaszország történetének minden kacskaringójával, fel- és levezető kaptatójával.

Az itt látható kép egy 1934-ben az erdélyi román sajtóban közölt klisé másolata az akkor már óriás cégről, amely látványszerűen is hatalmas vezérhajóra emlékeztet. A Cele trei Crisuri (A 3 Körös) című román nyelvű nagyváradi folyóirat márciusi-áprilisi összevont számában, vezető anyag illusztrációjaként közzétett felvétel nem csupán a reklámfotó minden fő előírásának felel meg, de önálló fotográfiai teljesítménynek is kiváló. A panorámamegoldás csak egyike a formai merészségnek, ezen túlmenően igen előnyös az éjszakai felvétel szorgalmazása, mert így a fény-árnyék változatosság jóval kifejezőbb, hatásosabb.

A közlés pillanata sok mindent elárul a kép esztétikájáról is. Azokban az években a Mussolini-féle fasiszta mozgalom világszerte a gazdasági szervezés és az államfegyelem példaképe, a válsággal küzdő gazdaságok Olaszország példáját vizsgálgatják, elemezgetik s próbálják utánozni, hogy kilábaljanak a mélypontról. A Fiat ebben a helyzetben maga a példa, a bezzeggyerek, egész Torinónak - ha nem egész Olaszországnak - a jelképe. (Legalább is, Mussolini szerint...)

A kép nem kommentál. Fekete-fehér, nincs rajta semmilyen festőiség sem. Villanyfénytől világos ablakok végtelen sora s a fölötte derengő égboltozat alkotják a látványt, amely azt sugallja, hogy itt munka folyik, méghozzá éjjel-nappal. Ahogyan a föld is állandóan forog. Eppur si muove...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése