2009. december 25., péntek

Girland


A fotó szerzője -
Ambrus Imre Zsolt - erdőfülei születésű fotós, a KépVidék alkotócsoport tagja. Képét jó ideje ismerem s dédelgetem gyűjteményemben, egy 2005-ös közös bemutatkozásuk óta, amikor is helyet kaptak a hajdani RMSZ Színkép mellékletében.

A felvétel izgalmas összefonódása a dokumentarista szemléletnek a szimbólumteremtő mikroábrázolással. A képen látható állati tekintet és az azt körítő sokszínű, vásári vidámságú virággirland erőteljesen kontraszthatású. A már-már giccsbehajló színtobzódást melankolikusan igazítja helyre a borzas lófej megtört fényű, elcsigázott pillantása, amit még külön kiemel a szem felett ívelő néhány, az állatnak emberi tulajdonságot (gondolkodó lénynek is nézhetjük) kölcsönző ránc.

Látszat és valóság, ünnepi felszín és elgyötört sorsvonal illeszkednek egymáshoz olyan természetességgel, ahogy az életben is összefonódnak, falaznak egymásnak, megédesítve a pillanatot, amelyben a nevetés végül mindig árulkodó szájbiggyedésbe keseredik.

Személyesen örvendek, hogy a jópár éve készült fotó az én olvasatomban ragyogóan kiállta az idő próbáját; fotótanú lehet a javából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése