2009. december 20., vasárnap

Parádé


Év vége jön a bostoni Big Picture házatáján is. A remek szerkesztői érzékkel kezelt portál a jelentős világesemények egész ármádiáját gyűjtötte egybe egész évben, s most a legbeszédesebb képekből tallóz, méghozzá három részben. A képek javarésze igen jó minőségű, látványos, profi riport. Nézegetésük kissé a túlzsúfolt svédasztalra emlékeztet, amikor a szemünk mindent kívánna az asztalról, de egy idő után beleközömbösödünk az ízekbe, az élményekbe. Szerencsére, a képek alatt szereplő tömör információk kihúznak a csávából - egy-egy kép szabályosan felér egy dokumentumfilmmel is, a maga tömörségében elbeszélve.

Az első sorozatból többszöri lapozgatás után a Tiananmen téri tengerészgyalogosok díszmenet oszlopa ragadott meg, amikor 2009. október elsején Pekingben megünnepelték a népi kína megalakulásának 60. évfordulóját. Az egyenruhák makulátlan tisztasága, a mozdulatok finom gráciája, az arcok ártatlannak tűnő elszántsága mind olyan jegyek, amik szöges ellentétben állnak mindazzal, amit e nevezetes tér jelent a világ közvéleménye számára. Ott, ahol annyi ártatlan vér folyt, csak azért, mert annyi történelmi meghunyászkodás és megalázkodás után egy csoport fiatal szembe mert menni a fősodorral, s a példa statuálással a rendszer a kínai méretekben mindent elsöprő földindulást próbálta megállítani, ez a kontraszt bár nem meggyőző, jelentéses. Egy nép életerejéről ad bizonylatot, minden erőszak és társadalmi igazságtalanság dacára...

1 megjegyzés:

  1. szeretem én is nézegetni a Boston Big Picture-t. egyrészt, mert valóban kegyetlen jó képek, másrészt a minőségük és méretük is nézegetésre csábít. és valóban az egy-egy soros kommentár közelebb visz bennünket a történésekhez. és való igaz, tömény, már-már túlságosan is jó képek. én is ajánlom másoknak a rendszeres nézegetését! :)

    VálaszTörlés