2009. december 31., csütörtök

Újévköszöntő vendégek


"Hegyen túlról" érkezett újévköszöntő vendégek érkeztek a moldvai Pusztinára december 29-én a csíki Csobotfalváról. A beöltözött csapat, Antal Imre vezetésével betlehemes játékot vitt el az ismert csángó falu szerény sorsú, egyszerű családjaihoz. Nem hajtotta őket semmilyen hivatalos szerv, egyetlen egyesület vagy alapítvány sem: a pár éve meghonosodott gesztus úgy fogant meg a csobotfalviak szívében, mint egy baráti látogatás. Összedobták az útiköltséget és irány Moldva!

A kis csapattal tartó Ádám Gyula gazdag képsorban örökítette meg a kiruccanást, amelyet a Káfé portál Kép-tárában végig lehet nézni. Az ide kiválasztott fotója, mint cseppben a tenger, azt a pillanatot őrzi az örökkévalóságnak (míg a képet megőrzi az idő és az emlékezet), amikor a betlehemes játék áhítata a maga természetes módján találkozik a meglátogatott család örömével. Ameleg, belső fényt árasztó koronajelmez, a dekoratív öltözékek nemhogy kontrasztban állnának a szegényes, zsúfolt házbelsővel, a háttérben illetődötten meghúzódó háziasszony zavarával, hanem a legteljesebb harmóniát és belső egyetértést árasztják magukból. Ha nem hordozna jó adag pejoratív, negatív töltetet magán, azt mondhatnám, hogy ez a fotó olyan, akár egy szentkép: áhitatos, átszellemült, kellően fennkölt, tiszta és transzcendens. Mintha a betlehemesek hazataláltak volna abba a közegbe, ahonnan maguk is elindultak, amiből maguk is táplálkoztak s amelynek emlékeiből ez a hegyen túli látogatás valósággá és örömforrássá vált.

2 megjegyzés:

  1. Ahogy korábban már írtam nagyon kedvelem az itteni írásokat, gondolatokat. Azt is írtam már, hogy a Fotótanúnak köszönhetően "találkoztam" Ádám Gyula képeivel. Ezek a mostaniak is nagyon tetszenek. Megmutatják az ottani élet egy szeletét. Emberi életnek látom. Így év végén talán megbocsátható önmagam ismétlése. :) Örülök, hogy rátaláltam a Fotótanúra! Boldog új évet kívánok! És legfőképp jó egészséget! Magunknak pedig sok hasonlóan jó bejegyzést 2010-re is. :)

    VálaszTörlés
  2. Újesztendő reggelén köszönettel vettem ezt a véletlenül talált szép ajándékot.
    Jövök ide máskor is!

    VálaszTörlés