2013. január 12., szombat

NG 125

Némileg részletezve: a legendás National Geographic mostanság töltötte be a 125 évet. Első reakciónk mindjárt, hogy - az Isten éltesse! Őt is, meg aki kitalálta, s nem kevésbé azokat, akik az eredeti elképzelések mentén viszik tovább a hagyományt. 

A boston.com internetes lap "nagy kép" (the big picture) rovata 23 képből álló nagyszerű sorozatot szán annak dokumentálására, hogy a lap, és a mögötte álló felfedezői vállalkozás miként tett eleget hivatásának a világ bármely pontján, minden körülmények között. Érdemes végigpörgetni a 125 éves laptörténelemből kiragadott mozzanatokat (valamennyi remek fotó is egyben!), én most csak kettőre hívom fel a figyelmet.


Az egyik Oskar D. von Engeln 1909-es felvétele egy, a NG által szervezett alaszkai expedícióról. A képen az látszik, amint a fotográfus negatívjait mossa a jéghegyekből származó kristálytiszta vízzel.

A másik fotó 1948-ból való és Howel Walker riportert ábrázolja munka közben egy, a szállásául szolgáló barlangban az NG ausztráliai feltáró útján. 


A böngésző nézegetés közben alkalmunk van elgondolkozni azon, hogy mit adott hozzá a színes, majd a digitális kor a lap mai munkásságához, illetve mi az, amitől szinte végérvényesen megfosztotta a hajdani lapszámok fekete-fehér képvilágát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése