2009. augusztus 23., vasárnap

Az újság

Az egyszerű életszerűség netovábbja ez a két ember a téli falu (Siménfalva) utcáján. Elekes Károly festő évekkel ezelőtt készült emlékfotója - az bizonyos, hogy 1990 után készült, mert az újság, amit a néne kézben tart, annak előtte nem létezett - annak a százados vágynak a beteljesedéséről szól, ami a falu emberében mindig megvolt: messzire látni.

Az egyik változat a szó szoros értelmében vett megközelítése a valóságnak, akár egy messzehordó távcsövön által. A másik a szellem, a betű hullámhosszán való tájékozódás mindabban, ami körülveszi világunkat.

Bármilyen csökött, gyenge is legyen egy lap, ha tábora van és hiteles közössége, aki napról napra várja tőle a híradást, akkor felelőssége megsokszorozódik. A képen látható emberek hisznek a kezükben tartott újságnak. Annak ellenére, hogy életükben sokszor és sokfelől becsapták már őket. Gyanakvásuk ugyan megmaradt, elmélyült, kifinomodott, de töretlen hitüket sem vesztették el abban, hogy amit a nyomtatott betű hordoz, az szentség, arra mérget lehet venni...

És ez sokszor a képekkel is ugyanígy megesik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése