2009. augusztus 19., szerda

Fogorvos a világ végén

A képet a National Geographicnak ugyanaz az 1938-as (5.) száma közölte - W. Robert Foran riportjával egyetemben -, amelyben a Romániáról szóló biciklis hölgy beszámolója is megjelent.

A felvétel G.I.B. Balfour tengerészhadnagy (Királyi Flotta) műve, aki 1937-ben a HMS Carlisle hajó fedélzetén kikötött Tristan da Cunha szigetcsoport mellett (részei: T. Gough's Island, Inaccessible és Nightingale), valahol az Atlanti Óceán kellős közepén, Dél-amerika déli csücske és Afrika déli része között, több mint 2000 kilométerrel délebbre Szent Ilona szigetétől.

A közkézen forgó információk szerint Tristan da Cunha a világ legelzártabb lakott csücskének tekinthető, 112 négyszetkilométer területű, a XIX. század végén alig 60 ember lakta a főszigetet (a többi lakatlan), a Carlisle látogatásakor a lakosok száma meghaladta a 150-et, jelenleg 270-nél is többen lakják. Közigazgatásilag Szent Ilonáról irányitják, s amig Napoleon még fogolyként tartózkodott "imádott" szigetén, Tristan da Cunhán kisszámú brit helyőrség is tartózkodott.

Kurta-furcsa története: több mint ötszáz éve fedezte fel egy Tristan nevezetű portugál tengerész, de nem kötött ki rajta. Mulasztását az amerikai Jonathan Lambert pótolta háromszáz évvel később, aki birtokba vette a szigetet és két évet élt rajta (az óceánba fulladt). Végül egy skót katona, William Glass kitartása bizonyult életrevalónak, mert miután a helyi laktanyát leszerelték, ő helyben maradt és családot alapitva, benépesitette a szigetet, amelyen a későbbiek folyamán kizárólag európaiak telepedtek meg (brit közigazgatási érdekeltségű ma is).

Az 1937-es látogatás tulajdonképpen jól megszervezett egészségügyi expedició volt, amelynek során a helyi lakosságot ellátták a legalapvetőbb élelmiszerekkel, orvosságokkal, felmérték egészségügyi állapotukat, fogat húztak és kezeltek, elhozták a civilizáció legfrissebb anyagi és szellemi termékeit.

A képen az orvosi vizsgálat egyik jelenete látható, amint gyermekeket és asszonyokat vizsgálnak - e cselekedet, akármilyen hasznos volt a szigetlakók számára, nem aratott mindenkinél osztatlan sikert.

A National Geographic riportjának fotói megtekinthetők képarchivumban, a sziget mai életéről sokmindent megtudhatunk Tristan da Cunha önálló honlapjáról, ahol képi anyag is dokumentálja a világvégi élet jelenkori diszleteit és dimenzióit.

1 megjegyzés:

  1. Micsoda kép ! És micsoda sztori !

    "Végül egy skót katona, William Glass kitartása bizonyult életrevalónak, mert miután a helyi laktanyát leszerelték, ő helyben maradt és családot alapitva, benépesitette a szigetet",

    Ha ilyen súlyú bejegyzések fürtökben lógnának a Világhálón, föl sem állanék a laptopom mellől.

    VálaszTörlés