2010. szeptember 15., szerda

Kazalba!


Gyergyócsomafalváról jelentkezett Molnár Attila, a XXII. HMKK-fotótáborból. Lassú a net, de azért kóstolót küldött a tábor első napjáról, ahol további 10 fotós társaságában múlatja ezt a hetet. A névsorolvasás az ismert nevek mellett újoncokat, friss erőket is felszínre hoz: Ádám Gyula (Csíkszereda), aki a tábor művészeti vezetője is, Bálint Zsigmond (Marosvásárhely), Borbély-Bartis Árpád (Gyergyószentmiklós), Erős Zoltán Levente (Gyergyószárhegy), Hadnagy László (Gyergyószentmiklós), Márton Ildikó (Csíkszereda), Mincsor Szabolcs (Gyergyószentmiklós), Molnár Attila (Csíkszereda), Szentes Zágon (Kolozsvár), Veres Nándor (Csíkszereda), Vitos Hajnal (Csíkszereda) vesznek részt a fotós kalákán.

Attila fotója stílusosan jelzi, hogy itt begyűjtés folyik minden vonalon és minden szinten. Földközelben ez a begyűjtés természetes, a fotósok esetében a tábor jellegéből adódik a dokumentálódás, a begyűjtés feladata. A gyergyócsomafalvi hatóságok vendéglátó hajlandóságát most kellett kihasználni, amikor a feltételek adottak.
Egy tábor szervezését nem lehet tetszőleges időpontokhoz kapcsolni: Ádám Gyuláék mindig jó érzékkel tudták kiválasztani az év azon szakaszait, amikor valamilyen sajátos esemény gazdagítja a felkeresett helységek mindennapi életét. A kazalrakás például kimondottan hálás téma, akár csak bármilyen más mezei tevékenység ezen a tájon. A székely ember tájba-természetbe illeszkedő életvitele jelentéses dekoráció is egyben, ami nem csak "viszi" a témát, de meghatározza a fotós portya egész majdani termését.

1 megjegyzés: