2011. március 23., szerda

Blogvizitek (29) - Kerekes Gábor



A Budapesten élő fotográfus roppant szerény, ám rafináltan ízlésesen kivitelezett honlapja egy bevallottan autodidakta, de makacs következetességgel kísérletező művész sok évtizedes munkásságának hű, izgalmas tükre. Nem is blog, hiszen több szekcióban mutatja be azt a sokoldalú érdeklődést, ami Kerekes Gábort jellemzi.


Több mint 30 év fotózásba sok-sok év műszaki fotografálás, majd 6 évnyi riporterkedés is belefér, no meg egy Balázs Béla-díj is. Értékeléséről tartalmas, rangos kritikai szöveggyűjtemény található a Text menüponton, s felfedezése tisztára személyes élményem, hiszen a szakmamár jó ideje számon tartja és értékeli fotográfiai tevékenységét, amelynek műszaki kivitelezéséhez a legkezdetibb eljárásoktól kezdve a legmodernebb megoldásokig sok mindenhez nyúl.


Élvezetes kirándulásomról mégsem fotókülönlegességgel, hanem egy keményen realista képsorozatának egy darabjával térek meg. A Bohémiában készült életképek (1986) romaábrázolása olyan riporteri mélységeket mutat, amit lehet ugyan irigyelni és csodálni, de a művészek szerint a leginkább művelni kell. Az emberi méltóság légköre árad valamennyi, az elesett emberek életkörülményeiről hírt adó fotójáról, s a ff-technika hűen igazodik az illúziótlan valósághoz: ami a látványban szépség és harmónia, az így se vész el!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése