2011. március 25., péntek

Testvér-képek

Ádám Gyula: Találkozás (2011)
Nem meglepő, ha a fotográfia világában nem csupán egymással "rímelő" témákra bukkan az ember, hanem maga a lefotózott látvány is azonos, egyazon földrajzi koordinátákon található. Fotós blogján a minap egy román fényképész tette szóvá, hogy versenymunkák között is található akár a megszólalásig hasonló felvételek, bár nem mondhatni, hogy egyik a másikat plagizálta, viszont a zsűrik tájékozatlanságára vall, ha a már letarolt látványokat nem szűrik ki a versenyből.


Pusztai Péter: Minden rendben (2009)
Egy hozzászóló a konkrét példák alapján rámutatott: nincs ezen mit csodálkozni, az illető tájrészlet nagy forgalmú túrista útvonal közvetlen közelében fekszik, egy sokak által látogatott várfalról nagyon szépen belőhető, mert látványos, kifejező, így aztán sokan megörökítik. Nem csoda, ha ismételt motívumként felbukkan.


Amiként ez a budapesti szobor is, amely olyan élethűen toppan a magyar fővárosban a gyanútlan ember elé, hogy nem csupán megállásra, hanem megörökítésre is ösztökéli. Akár csak Ádám Gyulát tette a napokban, aki kollégáját, Gaina Gerendi Dorelt kapta játékosan lencsevégre a kisubickolt bronzgenerálissal (a rangot én adtam neki önkényesen). Persze, a joviális alakot én már egy másik fotón is láttam korábban: Pusztai Péter hívta fel rá a figyelmet egy ugyanolyan ihletett életképén, amely két évvel korábban készült, ugyanazon a helyen, teljesen más szögben és elképzeléssel.


Ennek ellenére testvérképeknek tekinthetjük őket.

1 megjegyzés: