2011. április 3., vasárnap

Testvér-képek (3)

Fotó: Vasile Dorolti
Ha már ilyen szépen beindult ez a rovat s az élet új és új muníciót biztosít hozzá, hát ne altassuk el.


Vasile Dorolti blogjában fedeztem föl nemrég ezt a Kis, nagyon kis vállalkozások (Intreprinderi mici, foarte mici) című felvételt, és azonnal felöltöltt bennem, hogy hasonló vétetésű, motívumrendszerű fotót láttam Ádám Gyulától, a 2007-es vízaknai HMKK-fotótábor terméséből.


A nyers ipari valóság, a közlekedési és kereskedelmi piktogrammok, szimbolikus ábrázolások díszítőelemként való felhasználása jó ideje kordivat s különféle megnyilvánulási formákat ölt. Az egyik éppen ez, a kerítésekre, melléképületek falára szegezett, látványelemekként kezelt, szabadtéri kiállítássá szervezett gyűjtemény, amelynek a szerepe lenyűgözni, sokkolni a közönséget. Jelezni, hogy aki e trófeákat birtokolja, annak a háta mögött létezik valamilyen mágikus tekintély, erő, amit illik elismerni, vagy legalább is tekintetbe venni.


Nincs mit csodálkozni az ilyen és ehhez hasonló testvér-fotók gyakoriságán. Az élet lépten-nyomon kínálja a rokon-látványokat, rögzítésük, majd későbbi "vetélkedésük", illetve "békés egymás mellett élésük" már a fotográfia történetéhez tartozik.

Fotó: Ádám Gyula

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése