2011. április 14., csütörtök

"Névjegyek" / 2

Ha már a kommunikáció gyorsaságával hencegtem a reggel, akkor ne átalljam azon melegében jelezni, hogy az Urbán Ádám által küldött "névjegyek" is szerencsésen megérkeztek, a köszönet tehát immár neki is szól. Ádámmal ritkábban váltunk levelet, ezért most mindjárt két munkával is jelezte számomra, hogy ismét Erdélyben járva kedvére van és respektálja azt a szellemet, ami a HMKK-fotótáborokat életben tartja, értelmessé teszi.




Szeretem az Urbán Ádám-féle képi tisztaságot, a komponálás feszességét, ami a témától függetlenül mindig ott dominál a képein. A Bolyai tanító s az általa renováltatott egykori iskola a háttérben olyan harmóniában uralják a látványt, hogy rajtuk kívül minden más csak a beillesztéshez szükséges viszonyítási pont.


A kisdisznódi hegyi templomot dekoratívan körbefogó rés egy romos épület falán amúgy bevett fotográfusi eljárás, ám a kivitelezés módja és a központi téma kiemelése annyira természetes módon kínálja fel a megoldást, hogy a fotósnak nincs is mit töprengenie - csak el kell fogadnia a magát mindig alkalmas pillanatban újra termő konvenciót.


1 megjegyzés: