2011. augusztus 11., csütörtök

Blogvizitek (33) - "Végzetes" retusálások

Völgyi Attila budapesti fotóriporter remek blogot vezet, amely külön része igen gazdag honlapjának. Elsősorban olyan kérdésekről mondja el véleményét, tapasztalatát és értesüléseit, melyek a szakmával kapcsolatosak. A valós problémák egész tárházára bukkanhat az érdeklődő fotós, amelyek közül én most csupán a retusok és képmanipulálások körüli versenybotrányokra és a különböző képügynökségi elvárásokra, illetve szabályok szigorára térnék ki, mert úgy sejtem, hogy ez a téma igen sokakat érint/érdekel.
A "megröviditett" kép és az eredeti
Vágás előtt
A blogot böngésző egész csokorra valót találhat a kérdéskörről, ezekből most kettőt emelek ki. Az egyik érdekes versenybotrányt ismertet (Retusálási botrányoktól hangos a sajtófotó világa) a World Press Photo tavalyi pályázatáról, amikor is az egyik 3. díjastól visszavették a jutalmat (az ukrán Stepan Kudikról van szó), mivel az eredeti felvételeket megvizsgálva kiderült, hogy beküldött felvétele túl merész vágással és egy képelem meg nem engedett kiiktatásával készült. A döntésen persze, el lehet gondolkozni, akár vitázni is, s ilyen értelemben érdekesnek találom Völgyi következtetését: "Kudik munkája egyébként remek példája is lehetne annak, hogyan lehet egy gyenge fotóból eredeti tartalmánál lényegesen jobbat, sőt akár jót is csinálni. Kár, hogy a jelek szerint Kudiknak fogalma sincs a sajtó etikáról, és a jelek szerint fényképezni se tud olyan jól, mint rajzolni. "


A szabál azonban szabál, amit be kell tartani, ezért a blogon megtalálhatjuk azokat a fő tilalmakat is, melyek az MTI s főként az AP képszerkesztői elvárásait szabályozzák, s amelyeknek a miheztartás végett igyekezzünk megfelelni, amennyiben labdába akarunk rúgni. Igaz, a témát kommentelők között akadnak rebellis szellemek, akik mindenáron szeretnék bebizonyítani, hogy képesek átverni a (süket) zsűrit, de az ilyen átverősdi ostora legtöbbször azokon szokott csattanni, akik az ostornyelet fogják...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése