2014. december 9., kedd

Farsangi szokások – a HMKK fotópályázata

Bálint Zsigmond: Fehér farsang Mezősámsondon  (2013)

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ fotópályázatot hirdet Székelyföldi farsangi szokások témában.
A fotópályázat célja, hogy megmutassa a farsangi szokások forgatagának hangulatát, sokszínűségét tükröző jól elkapott pillanatokat. A felvételek kizárólag a farsangi ünnepkörhöz kötődők lehetnek.
A pályázat nyitott minden fotós számára életkortól, foglalkozástól, lakóhelytől függetlenül, kivételt képeznek a zsűri tagjai és a szervezők. A fotópályázatban való részvétel díjmentes.
A pályázatra maximum 10 képpel lehet benevezni.

DÍJAZÁS: 
I. díj – 500 lej
II. díj – 400 lej
III. díj – 300 lej 

A kiállításra, eredményhirdetésre és díjkiosztásra a XXIII. Hargita Megyei Farsangbúcsúztató megnyitóján kerül sor Kászonaltíz községben 2015. február 14-én.

(A folytatáshoz kattints a További bejegyzések-re)



RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK
A pályázatra a képeket digitális vagy digitalizált felvételként .jpg (legnagyobb képminőséggel elmentve) formátumban kell beküldeni.
A pályázatra egyaránt beküldhetők színes és fekete-fehér felvételek.
A pályázók nevezési lap kitöltésével vehetnek részt, amely igényelhető a hargitakultura@gmail.com e-mail címen, vagy letölthető a www.ccenter.ro honlapról.
A képeknél kötelező megjelölni a készítés pontos helyét és idejét, valamint rövid leírást mellékelni.
A nevezési lapon szereplő információknak egyezniük kell a fényképek címében feltüntetett adatokkal.
A képfájlok elnevezésének a következő sorrend szigorú betartásával kell történnie: Családnév Keresztnév_sorszám_kép címe (a pályázó családneve és keresztneve egybeírva).

Példa: Antal Laszlo_01_Farsang.jpg

A fotók hosszabbik oldala maximum 7087 pixel lehet, vagy nem haladhatja meg a 305 x 452 mm cm méretet.
Egy kép fájlmérete nem haladhatja meg a 10 Mb-ot. Egy küldemény terjedelme nem haladhatja meg a 15 Mb-ot, ha szükséges, a képek több levél külön mellékleteként is küldhetőek.
A pályázónak teljes mértékű szerzői és személyiségi jogokkal kell rendelkeznie a beadott pályamű fölött. A szervezők nem vállalnak felelősséget az ezek hiányából eredő jogvitákban.
A kép és képaláírás nem tartalmazhat utalást a fotós kilétére, az őt megbízó cégre, intézményre.
A kitöltött nevezési lapot a képekkel együtt e-mailben lehet beküldeni a hargitakultura@gmail.com címre, vagy csomag formájában CD-n is beküldhetők a következő címre: Hargita Megyei Kulturális Központ, 530102 Csíkszereda, Temesvári sugárút 4. szám.
A beküldött fotóknak hűen kell bemutatniuk azt, ami a fényképezőgép lencséje előtt történt az expozíció pillanatában. A képek korrekcióját helyesen kalibrált monitor segítségével sRGB színprofilban kell elkészíteni. A korrekció a teljes képre vonatkozó kismértékű digitális módosításokból állhat úgy, mint: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast), valamint az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák eltávolítása: karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por. A kép egyes részeinek, ill. részleteinek módosítása nem megengedett! A fotó eredeti mondanivalóját a korrekciók nem módosíthatják. A zsűri fenntartja magának a jogot az eredeti RAW fájl vagy negatív megtekintésére. A fenti előírások megszegése a pályázatból való kizárást eredményezheti.
A pályaműveket kizárólag digitális formában (negatívról nagyított képek esetében szkennelve) fogadjuk el. Felhívjuk a hagyományos technikát használó, tehát filmre dolgozó pályázók figyelmét, hogy szkenneléskor a kiírásnak megfelelő, nagyméretű, digitális nagyításra alkalmas fájlt szkenneltessenek.
A kiállításra bejutó képek nagyításának költségét a szervezők vállalják.
A fenti feltételek bármely pontjának meg nem felelő pályaműveket a szervezők kizárják a versenyből. A feltételek el nem fogadása automatikusan kizárja az alkotót a pályázatból.
A kiállítás megfelelő népszerűsítése érdekében a képeket a rendezők szabadon, szerzői jogdíj fizetése nélkül, de a szerzők nevének feltüntetésével felhasználhatják. A szerzők a kép beküldésével tudomásul veszik a pályázati feltételeket.
A zsűri döntése végleges és nem vitatható.

PÁLYÁZATI NAPTÁR:
A pályázat meghirdetése: 2014. december 9.
A fotók beérkezési határideje: 2015. február 1., éjfélig
A zsűrizés időpontja: 2015. február 5.
Eredményhirdetés: 2015. február 10.
Kiállításmegnyitó: 2015. február 14.

A ZSŰRI TAGJAI:
Ádám Gyula – Hargita Megyei Kulturális Központ, fotográfus, Csíkszereda, a zsűri elnöke, művészeti vezető
Bálint Zsigmond – AFIAP, E-MAFOSZ/GOLD, Marosvásárhely
Kovács László – a Camera Club Siculorum fotóklub elnöke, Sepsiszentgyörgy
Dr. Ferencz Angéla – a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere, Csíkszereda
Dr. Barabás László – néprajzkutató, Marosvásárhely
További információ kérhető:
Ádám Gyula, 0745-505119, adamgyula@yahoo.com

Csíkszereda, 2014. december 9.

Dr. Ferencz Angéla menedzser
Hargita Megyei Kulturális Központ

Ádám Gyula fotográfus
Hargita Megyei Kulturális Központ

Bálint Zsigmond: A fehér farsang résztvevői (Mezősámsond, 2013)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése