2010. március 23., kedd

Apónál


Vasárnap, tavaszi napéje-
gyenlőségkor a Szeptemberi fotósulisok ismét hallattak magukról. Pedig csak nemrég, január 13-án nyitottam meg első, bemutatkozó tárlatukat Csíkszeredában; akkor tízen álltak, alig valamivel a sikeres fotótanfolyam záróvizsgája után közönség elé. Akkor azt emeltem ki dicséretükre, hogy nem álltak le a diploma megszerzésénél, és fontosnak tartották önálló alkotó közösséget létrehozni, amelynek pezsgő munkahangulata előre viheti őket a kezdés buktatóval teli útján.

A múlt héten azzal leptek meg, hogy elhívtak Barótra, nyitnám meg az immár Fotótár 2-re keresztelt közös tárlatukat, amelynek anyaga részben a januári kiállításon is szerepelt, de menet közben új képekkel, jelentkezőkkel gazdagodott, olyképpen, hogy immár 13 alkotó fotói kerültek a falra. Ehhez éppen elegendőnek bizonyult a baróti művelődési otthon kisterme, ahol szíves vendéglátás közben meg is nyílt a tárlat, volt öröm, egymásra találás, nyüzsgés a tavaszban, aminek a végeredménye egy jó kis kiruccanás lett a közeli Kisbaconban, Elek apó ülő szobránál, akivel emlékképet is csináltak a fotósulisok (fotó: Lőrincz Lehel), valósággal megfojtva szeretetükkel a szerényen mosolygó szellemóriást, aki igen számos, ma is kedvelt olvasmány mellett azt a szállóigévé vált örökséget hagyta minden, utána élt és jeleskedő alkotóra, hogy legfőbb érték - az elvégzett munka. (Benedek Elek írói végrendeletének utolsó három szava: "...fő, hogy dolgozzanak.")

Mintegy perelve a koncentrációs táborok kieszelői által később ellopott és vérben-füstben-gázban meghordozott és gyalázott jelmondattal, amely már a maga idejében nagyon hamar hamis csomagolópapírnak bizonyult...

*

A Fotótár 2 kiállítói: Balási Csaba, Borbáth Áron, Czikó Éva, Farmos Rudolf, Fülöp Szilárd, Incze Domokos, Incze László, Kelemen Csaba, Lőrincz Lehel, Márton Ildikó, Sütő Gábor, Teutsch Alpár és Vitos Hajnal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése