2011. január 23., vasárnap

A templom őre

Kerekes M. István páros képe az Együtt-Lét pályázat Mindennapi élet kategóriájában nyert 3. díjat. Megrédemelten. Még akkor is, ha a szerzői képmagyarázat - szerintem fölöslegesen, de a lelke rajta! - még rátesz egy lapáttal az értelmezésre:


"Az erdélyi, valamikor magyarok, románok és romák által lakott Bözödújfaluból, amelyet a Ceauşescu diktatúra romboltatott le, mára csak ennyi maradt: a romokban álló római katolikus templom. A "templom őre" 2001 februárjában is, mint azóta mindennap kilátogat fiával e szomorú helyre."


Tehát újra Erdély, bár ez a kép szomorú ünnepélyességén egy csöppet sem javít, nem is ront. Elfogadom, hogy a lelketlen, emlékverte tájon poroszkáló lovashoz, s mögötte az ebhez (a másikon meg előtte a gyermekhez) önkéntelenül is az élet, a folytonosság plusz értelmezése társul. Kár, hogy a képelemzésbe mindegyre belejátszik az ideológiai szempont, ezért azt javasolom: vonatkoztassunk el mindattól, amit a képről tudunk és figyeljük meg ezt az ismétlődő, mégis mindig más és más őrjáratot egy halott világ felett, amelyben egy még ellenálló torony és egy vissza-visszatérő lovas az egyetlen remény.


A pályadíjas képek galériája elérhető itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése