2011. január 24., hétfő

Máramarosi liturgia



Kerekes M. István szintén a "duplázók" közé tartozik: az Ünnepek és hagyományok kategóriában sikerült elvinnie az Együtt-Lét pályázat 1. díját; nem semmi! Ráadásul egy olyan sorozattal, mely Máramaros soknemzetiségű lakosságának egyik Pünkösd utáni ünnepi liturgiáját, annak hangulatát és nemzedéki sokszínűségét ábrázolja.


Az asszonyok vállán a hit - sugallják a képek, és látunk rengeteg női arcot, különféle változatban, kezdve a zsenge gyereklány kíváncsi tekintetétől a kendővel körített orcák szigorú komolyságáig, megkísértve akár azok ikonná válását is (bár ezt a képet az én ízlésem kitessékelte volna a sorból - de hát a szerző és a zsűri lelke rajta...).


Megragadónak találtam ezt a dísztelen, látszatra az összképből kiragadott szekvenciát, amelyen egyetlen látható arc fénylik fel kivehetően, minden más részlet és metszet - jelzések egy-egy alakról, de a viseletekben látható nemzedéki különbségek ellenére is ugyanaz a mélyhit jellemzi együttlétüket, ami a templom hajójába hozza a máramarosi asszonyokat. A mögöttük megbúvó, rikító trikós, látszólag hagyománytagadó kislány is úgy simul a sorba, mint aki sejti, hogy mai énje pár év múlva már csak emlék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése